ABN AMRO Model Fund 1

ABN Amro Model Fund 1 (MF1) is geen opvallend fonds. Ook de prestaties zijn niet spectaculair. Wel is het een stabiel fonds in een beleggingscategorie die in 2007 op zijn kop werd gezet. Mede door het lage risico kwam het fonds in de berekeningen die ten grondslag liggen aan de FD Morningstar Awards, boven drijven.

Freddy van Mulligen 05 maart, 2008 | 13:33
Facebook Twitter LinkedIn

Dirk van Ommeren is productverantwoordelijk voor het MF1. En dat niet alleen, hij tekent voor vele tientallen fondsen waaronder de overige Model Funds, de tientallen Lifecycle fondsen en Target Click fondsen. De opbouw van de fondsen is modulair waardoor van Ommeren overzicht kan blijven houden. De Model Funds zijn er in zes risicogradaties, waarvan MF1 de veiligste is. De fondsen worden veelal verkocht in combinatie met verzekeringen en in hypotheekoplossingen en ze worden gebruikt door adviseurs. De omvang van het fonds is met ruim 30 miljoen euro bescheiden.

In de uitgangssituatie belegt MF1 60% van zijn vermogen in veilige euro obligaties en 40% in geldmarktproducten. Daarvan kan tactisch op beperkte schaal van worden afgeweken als het team dat tactische asset allocatie doet dat adviseert. Momenteel liggen de gewichten in portefeuille zeer dicht bij de genoemde verhouding van 60/40. Van Ommeren besteedt het uiteindelijke beheer van het fonds uit aan collega’s van de vastrentende afdeling die in Londen werken. Van Loon bepaalt daarbij uiteindelijk de risicolimieten. De obligatieportefeuille wordt beheerd door Ronald van Loon de geldmarktportefeuille door Nick Cannon.

Een klein deel van de portefeuille kan in aandelen worden gestoken. Maar daarvan is nu geen sprake, alles is gericht op veiligheid en het fonds combineert veilige obligaties met kasgeld.

Bij de fondsen van ABN Amro is er de urgente vraag wat er met de fondsen zal gebeuren. Helemaal duidelijk is dat niet, maar waarschijnlijk zal er voor MF1 weinig verandering zijn. De beheerders van de onderliggende obligatie en geldmarktportefeuilles zullen ook in de nieuw te ontstane organisatie portefeuilles blijven beheren.

Facebook Twitter LinkedIn
  • Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt

    Op een feestelijke bijeenkomst werden in Brussel op 19 maart 2008 de Fund Awards 2008 uitgereikt....

  • Petercam Petercam

    Petercam won een FD Morningstar Award voor Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen en Beste Fonds...

  • Carmignac Carmignac

    In de categorie met beste kleine aanbieders van aandelenfondsen – een aanbieder moet toch nog ste...

  • DWS DWS

    DWS won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen

  • Aegon Aegon

    Aegon won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen.

  • ...Zoek in het artikelarchief

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten