MEI Tsjechië en Slowakije Fonds

Dit kleine maar goed gerunde fonds is geschikt voor beleggers die zich willen blootstellen aan mid- en largecaps binnen twee van de meest ontwikkelde landen in Oost-Europa. Helaas is het fonds tijdelijk gesloten door de huidige marktomstandigheden.

Han de Vries 06 oktober, 2008 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsbeheerder Peter Winkelman richtte in 1992 MEI (Middle Europe Investments) op en lanceerde 6 jaar later het eerste beleggingsfonds in de vorm van het Tsjechië en Slowakije Fonds. De lokale markt is Winkelman niet onbekend; hij woont de helft van het jaar in Praag. Hij wordt ondersteund door drie in Praag en Bratislava gevestigde analisten, die allen de Tsjechische nationaliteit hebben. Verder heeft hij in Lochem de drie andere portefeuillebeheerders van MEI als klankbord, alsmede twee recent aangenomen junior analisten.

Het fonds richt zich primair op aandelen die genoteerd zijn aan de Tsjechische PX index en de Slowaakse SAX index. Een maximum van 40 % wordt belegd in niet aan deze indices genoteerde midcaps. Winkelman volgt een bottom-up methode, waarbij hij kijkt naar bedr

ijven met een lage koers/winst verhouding en goede vooruitzichten. Tevens heeft hij een buy-and-hold strategie, wat betekent dat hij aandelen voor de lange termijn aanhoudt, en zich niet bezighoudt met korte termijn handel. Volgens Winkelman heeft het fonds daarom ook geen last van de wijdverspreide illiquiditeit in de markten. Dat het fonds hier toch last van kan hebben, heeft het in de huidige markt ondervonden. Door de slechte prestaties van de Oost-Europese markten is er binnen de MEI een zodanige uitstroom van beleggers ontstaan, dat de fondsen hun posities niet snel genoeg kwijt konden zonder grote koersdalingen te veroorzaken. De fondsen zijn per 2 oktober gesloten en beleggers kunnen weer in- en uitstappen zodra de aandelenmarkten zich enigzins herstellen. Op dit moment (6 oktober) zijn de fondsen nog altijd gesloten.

De focus op waardeaandelen resulteert in een portefeuille die zwaar is in industrials en licht in een groeisector als telecom. Een favoriet van de manager is CEZ. Deze Tsjechische energiereus kent productie en distributie van electriciteit als hoofdactiviteit, en heeft haar innovatieve kant getoond door een recente investering van 1.1 miljard in het grootste windenergieproject van Europa.

Met een gespecialiseerd fonds als deze is het lastig om de prestaties van de beheerder te toetsen. Het fonds heeft de afgelopen 10 jaar hoge rendementen behaald. Sinds de oprichting was het jaarlijks rendement maar liefst 14,3 %, en dat is 4,5 % meer dan het jaarlijkse rendement van de categorie Emerging Europa. We krijgen een ander verhaal als we als benchmark een aggregaat nemen die voor de ene helft uit de Praagse PX index en voor de andere helft uit de Slowaakse SAX index bestaat. Deze benchmark leverde over dezelfde periode een jaarlijks rendement van 17,1 % op, wat weer 2,8 % boven het rendement van het fonds ligt.

Desalniettemin heeft dit fonds prima rendementen behaald, en de keuze van Winkelman voor Tsjechië en Slowakije heeft goed uitgepakt. Koers/winstverhoudingen liggen nog altijd lager dan in het westen, en Winkelman voorziet dan ook voor de komende 10 jaar een voortzetting van de groei. Al met al is dit een fonds dat u als niche speler in uw portefeuille zou kunnen opnemen. Tevens is het sterk aan te raden om een lange termijn oogmerk aan te houden, gezien de illiquiditeitsproblemen die in de korte termijn kunnen optreden.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Han de Vries  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten