Multistrategy

De brede activaklasse multistrategy omvat de hedgefondsen die verschillende technieken samen gebruiken in één fonds.

Morningstar 15 december, 2011 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

Multistrategy
Deze fondsen bieden beleggers blootstelling aan meerdere van elkaar verschillende hedge fund beleggingstactieken. In de meeste gevallen worden al deze activa intern door het hedge fund beheerd, maar de activa kunnen verdeeld zijn over verschillende portefeuillebeheerders, die zich elk op een andere strategie richten. Dit mag niet verward worden met een fund-of-funds, dat externe portefeuillebeheerders en –strategieën gebruikt en een tweelaagse beheer- en prestatievergoeding met zich meebrengt. De blootstelling van een belegger aan verschillende tactieken kan in de loop van de tijd wat veranderen, als respons op marktontwikkelingen.

Fund of Funds - Debt
Schuldeffectfondsen hebben statistisch significante bèta’s tegenover ten minste één schuldeffectenindex of een krediet- of durationspread. Deze fondsen richten zich voornamelijk (ten minste 50 procent) op schuldeffectengerelateerde hedge fund strategieën. Schuldeffectenfondsen kunnen geografisch gespreid zijn of zich juist op een bepaalde regio richten. Deze fondsen kunnen beleggen in strategieën anders dan directional schuldeffectstrategieën, maar het systematische risico wordt gedomineerd door correlaties met vastrentende beleggingen.

Fund of Funds - Equity

Deze fondsen hebben statistisch significante bèta's tegenover ten minste één aandelenindex en richten zich voornamelijk (ten minste 50 procent) op aandelengerelateerde hedgefondsstrategieën. Aandelenfondsen kunnen geografisch gespreid zijn of zich juist op een bepaalde regio richten.

Fund of Funds - Event
Event fondsen beleggen voornamelijk in event-driven strategieën, met 50 procent of meer van de portefeuille in een of meer van de volgende event-driven strategieën: merger arbitrage, distressed securities en event-driven. Event funds hebben gewoonlijk een hoge bèta tegenover de single-strategy Morningstar index met dezelfde naam.

Als een event fund ook in aanmerking zou komen voor opname in de categorieën equity, debt of multi strategy, dan wordt het ingedeeld in de categorie waarmee zijn rendementen het sterkst zijn verbonden, rekening houdend met clusteranalyse en regressie-beta’s. 

Fund of Funds - Macro/Systematic
Deze fondsen beleggen voornamelijk (ten minste 50 procent) in de Morningstar-categorieën global derivatives, die systematic futures, global macro, volatility en currency omvatten. Global Derivatives fondsen beleggen vooral in zeer liquide instrumenten als futures en opties en gebruiken verschillende instrumenten om in valuta’s te handelen. De strategieën van de onderliggende fondsen kunnen systematisch of discretionair zijn, technisch of fundamenteel of een combinatie van deze vier. Deze fondsen zijn gewoonlijk gespreid over global derivative strategieën.

Fund of Funds - Multistrategy
Multistrategiefondsen hebben gewoonlijk statistisch significante bèta’s tegenover verschillende vermogensklassen (zoals schuldeffecten, aandelen, event-driven en global derivatives), zonder dat zij vanwege hun concentratie op een bepaalde vermogensklasse in een andere hedge fundscategorie zouden thuishoren. Er is dus geen specifieke vermogensklasse die bepalend is voor het feit of het fonds op koersstijgingen of –dalingen is gericht.

Fund of Funds - Relative Value
Deze fondsen leveren rendementen op die niet goed kunnen worden verklaard vanuit directional hedge fundsfactoren. Ze tonen over het algemeen r-kwadraatresultaten van minder dan 30 procent in multifactorregressies waarbij veel voorkomende bepalende factoren voor hedge fundsrendementen worden gebruikt. De onderliggende fondsen waarin deze fondsen beleggen omvatten gewoonlijk een zeer hoge allocatie aan relatieve waarde-/arbitragestrategieën. In sommige gevallen, als andere informatie waardevoller blijkt dan de regressieresultaten, kunnen de hedgefondsanalisten van Morningstar in beperkte mate afwijken van de r-kwadraatregel.


Overzicht van alle hedge fund categorieën op basis van hun beleggingsstrategie >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten