Relative Value

Fondsen in de relative-value categoriegroep bestuderen de koersrelatie tussen paren van aan elkaar gerelateerde effecten.

Morningstar 15 december, 2011 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

Beheerders nemen een long-positie in de effecten die ondergewaardeerd lijken en een short-positie in de effecten die overgewaardeerd lijken. De beheerder houdt de posities aan tot de koersdiscrepantie verdwijnt. Deze strategieën zijn gewoonlijk marktneutraal. Omdat markten over het algemeen efficiënt zijn, zijn koersdiscrepanties gewoonlijk klein en houden zij maar kort aan. Daarom maken deze fondsen vaak gebruik van een zeer grote hefboomwerking en gebruiken zij geleend geld om de omvang van de mogelijke winsten te vergroten.

Convertible Arbitrage
Deze fondsen richten zich op de relatie tussen het aandeel en de converteerbare obligaties van een bedrijf. Converteerbare obligaties bevatten een mogelijkheid om de obligatiehouder zijn obligatie te laten inruilen voor gewone aandelen, tegen een bepaalde koers en in bepaalde omstandigheden. De obligatie is gewoonlijk ondergewaardeerd en daarom kopen beheerders de obligatie en gaan ze short op het aandeel om het aandelenrisico in te dekken.

Deze fondsen ontwikkelen strategieën om hun blootstelling aan renterisico, wanbetalingsrisico en illiquiditeit in de markt voor converteerbare obligaties te beheersen, evenals de koersvolatiliteit in zowel de aandelen- als obligatiemarkten. Omdat de koersdiscrepanties gewoonlijk zeer klein zijn, gebruiken vele van deze fondsen hefboomwerking om hun rendementen te maximaliseren.

Debt Arbitrage
Deze fondsen zoeken naar koersdiscrepanties tussen verschillende private en publieke vastrentende instrumenten en speuren de wereldwijde markt af naar mogelijkheden. Portefeuillebeheerders in deze categorie beleggen voornamelijk in derivaten op vastrentende instrumenten. Deze fondsen hebben gewoonlijk een lage bèta-blootstelling (minder dan 0,3 in absolute zin) aan obligatiemarktindices zoals de Barclay’s Capital Aggregate Bond-index. Dit in tegenstelling tot andere schuldeffectcategorieën, die een hogere netto marktblootstelling hebben.

Diversified Arbitrage
Deze fondsen zoeken naar koersdiscrepanties tussen paren of combinaties van effecten, onafhankelijk van de vermogensklasse. Deze fondsen gebruiken vaak combinaties van debt arbitrage, equity arbitrage en convertible arbitrage tussen andere relatieve-waardestrategieën. Deze fondsen spelen niet of nauwelijks in op de richting van de markt. Zij hebben gewoonlijk een lage bèta-blootstelling tegenover alle riskante indices.

Equity-Market Neutral
Deze fondsen streven ernaar om systematische risico’s te reduceren die voortvloeien uit factoren als blootstellingen aan sectoren, marktkapitalisatiebandbreedten, beleggingsstijlen, valuta’s en/of landen. Zij proberen dit te bereiken door short-posities op elk terrein te compenseren met long-posities. Deze strategieën worden vaak bèta-neutraal, dollar-neutral of sector-neutraal beheerd. Een onderscheidend kenmerk van fondsen in deze categorie is dat zij gewoonlijk een lage bèta-blootstelling (minder dan 0,3 in absoluut opzicht) hebben aan aandelenmarktindices zoals de MSCI World. In een poging om de systematische risico's te verminderen, leggen deze fondsen de nadruk op emissieselectie, waarbij de winsten afhankelijk zijn van hun vermogens om de juiste effecten short te verkopen en long te kopen.


Overzicht van alle hedge fund categorieën op basis van hun beleggingsstrategie >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten