Verse fondsanalyses: Petercam en Robeco

Twee beleggingsfondsen in Europese aandelen van Petercam en twee obligatiefondsen van Robeco. Lees welk fonds een downgrade kreeg.

Maarten van der Pas 26 april, 2012 | 19:45
Facebook Twitter LinkedIn

De prestaties van twee beleggingsfondsen van Petercam en twee van Robeco zijn door de analisten van Morningstar opnieuw beoordeeld.

Petercam Equities Europe A
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Analist Mara Dobrescu: "Dit fonds blijft een uitstekende keuze voor beleggers die blootstelling willen aan Europese aandelen. De beleggers zijn met dit fonds in goede handen: zij kunnen rekenen op de lange ervaring van de verantwoordelijke voor aandelenbeheer van Petercam, Guy Lerminiaux, die sinds 2002 aan het roer staat. Sinds 2009 wordt hij ondersteund door Didier Van De Veire, die 11 jaar ervaring heeft. Het duo werkt overigens nauw samen met de andere beheerders en met negen sectoranalisten. Morningstar blijft zonder aarzeling bij de rating ‘Silver’ voor het fonds."


Peter Equities Euroland A
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Analist Mara Dobrescu: "Dit fonds blijft een zeer goede keus voor beleggers die een blootstelling wensen aan aandelen uit de eurozone. De beleggers zijn met dit fonds in goede handen: zij kunnen rekenen op de lange ervaring van de verantwoordelijke voor aandelenbeheer van Petercam, Guy Lerminiaux, die sinds 2002 aan het roer staat. Sinds 2009 wordt hij ondersteund door Didier Van De Veire, die 11 jaar ervaring heeft. Het duo werkt overigens nauw samen met de andere beheerders en met negen sectoranalisten. Wij blijven zonder aarzeling bij de rating ‘Silver’ voor het fonds."


Robeco Lux-o-rente D CHF Acc
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Analist San Lie: "Robeco Lux-o-rente heeft een mooi jaar achter de rug. Maar de resultaten zijn wat wispelturig: vooral tijdens marktomslagen heeft het model het wel eens bij het verkeerde eind. Zo ging in 2009 het economisch herstel gepaard ging met lagere kapitaalmarktrentes. Dit laatste is iets waar obligatiebeleggers met een kortere horizon rekening mee dienen te houden. Wij houden vast aan onze Bronze-rating."


Robeco Flex-o-rente DH EUR Acc
Analyst Rating: Neutral
Morningstar Rating: -
Analist San Lie: "Morningstar verlaagt de rating van Flex-o-rente naar Neutral. Ondanks het feit dat Flex-o-rente het jaar 2011 afsloot met een rendement van 1,34% en daarmee zowel in absolute termen een plus neerzette als ook 57 basispunten beter scoorde dan het categoriegemiddelde hebben wij besloten onze rating voor dit fonds terug te brengen van Bronze naar Neutral.

De belangrijkste overweging is gelegen in het feit dat Flex-o-rente sinds de start in 2005 niet in staat is geweest het gemiddelde van de Morningstar categorie bij te benen (geannualiseerd rendement van Flex-o-rente is 1,36% per eind februari 2012 versus 2,02% voor de categorie) en we geen reden hebben aan te nemen dat dit fonds het in de toekomst structureel beter zal doen dan het categoriegemiddelde."


Meer analyses beleggingsfondsen:
BlackRock en BNP Paribas

Robeco en Delta Lloyd

Carmignac, SNS, BlackRock, Comgest en LO

SNS

Kempen en Robeco

Robeco

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings