Hedge funds op winst in eerste kwartaal

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index sloot het eerste kwartaal af met een winst van 3.3 procent. Maart zag een gevarieerd beeld voor diverse hedge fund strategieën.

Maarten van der Pas 18 mei, 2012 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

"Na een sterke start in de eerste twee maanden van 2012 verloren hedge funds stoom in maart en lieten een gevarieerd beeld zien". licht Terry Tian toe, analist voor alternatieve beleggingen bij Morningstar. "Veel strategieën voor Amerikaanse aandelen leverden een positief rendement waar opkomende markten, managed futures en valutastrategieën op verlies stonden."

De Amerikaanse aandelenmarkt zette in maart zijn rally voort. De S&P 500 Index en de Russell 2000 Index stegen respectievelijk 3,3 en 2,6 procent en eindigden daarmee het eerste kwartaal 12,6 en 12,4 procent hoger.
De Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index, die hedge funds bevat die voornamelijk in Amerikaanse aandelen beleggen, klom 0,5 procent in maart en 5,5 procent in de eerste drie maanden. Hedge funds die in small-cap aandelen investeren lieten echter een outperformance zien. De Morningstar MSCI Small & Mid Cap Hedge Fund Index verbeterde in maart met 1,1 procent en eindigde het eerste kwartaal op plus 10,8 procent.

Op opkomende markten geörienteerde hedge funds strompelden in maart door slechter dan verwachte economische cijfers uit China. De MSCI China NR Index daalde 6,9 procent en de MSCI Emerging Markets NR Index viel 3,3 procent in maart. De Morningstar MSCI Emerging Markets Hegde Fund Index stond ook op verlies: min 0,9 procent.

Maart bleek ook een moeilijke maand voor managed futures strategieën, omdat een gebrek aan trends (zoals bij ruwe olie en zachte grondstoffen) en een ommekeer (bijvoorbeeld edelmetalen en valuta) bijdroegen aan verliezen. De Morningstar Systematic Trading Hedge Fund Index daalde 1,9 procent en sloot het eerste kwartaal 0,4 procent lager af.

Valutastrategieën ondervonden in maart een aanzienlijk verlies. De Morningstar MSCHI Currencies Hedge Fund Index duikelde 4,9 procent en was daarmee de slechtst presterende Morningstar Hedge Fund Index van de maand. Valuta's uit grondstofrijke landen zoals de Australische dollar, Noorse kroon en Canadese dollar reageerden negatief op hernieuwde zorgen over de Chinese economische groei en maakten een diepe val in maart en keerden daarmee de opwaartse trend sinds begin dit jaar. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten