Traditionele dividendsectoren onder druk

Voor dividendbeleggers is het zeer belangrijk om alert te zijn op marktomstandigheden die de zekerheid van dividend kunnen aantasten. Ook traditionele dividendsectoren ontkomen niet aan de crisis.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 augustus, 2012 | 15:05
Facebook Twitter LinkedIn

Er is een aantal sectoren dat van oudsher bekend staat om zijn aantrekkelijke dividend. Banken en verzekeraars waren voor lange tijd de hoeksteen van menig dividendportefeuille. Deze zekerheid is echter met het uitbarsten van de kredietcrisis in rap tempo verdwenen. Banken werden genationaliseerd of liggen aan het infuus bij de Europese Centrale Bank (ECB), waarmee het uitkeren van dividenden aan aandeelhouders is beperkt of zelfs helemaal niet meer mogelijk is.

In de laatste maanden komen ook de dividenden van ondernemingen in andere traditionele dividendsectoren onder druk te staan. Vastgoedfonds Wereldhave kondigde in juli aan dat het dividend drastisch verlaagd gaat worden. In de genereus dividenduitkerende telecomsector hebben een aantal bedrijven als gevolg van de hoge schuldenlast tijdens de presentatie van hun tweede kwartaalcijfers aangekondigd het dividend te moeten verlagen.

Malaise
Nederlandse trots KPN is een in het oog springend voorbeeld van een telco die zijn dividend beperkt. Tijdens het bekendmaken van de tweede kwartaalcijfers in juli kondigde bestuursvoorzitter Eelco Blok aan, dat het dividend voor 2012 wordt verlaagd van EUR 0,90 naar EUR 0,35: een krimp van maar liefst 61 procent. Aanleiding is de netto schuldenberg van ruim EUR 12 miljard, die moet worden teruggebracht. De netto schuld/EBITDA ratio was aan het eind van het tweede kwartaal 2,6, waar het doel 2,0 tot 2,5 is.

KPN heeft het lastig op de Nederlandse thuismarkt. Daarnaast moet het blijven investeren om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Een samenloop van een hoge schuldenlast en dalende kasstromen heeft geleid tot het besluit om met de dividendtraditie te breken. Of is het toch de Mexicaanse invloed die zich hier al doet gelden?

KPN is echter niet het enige voorbeeld in de telecomsector. Ook andere Europese spelers zoals Portugal Telecom, het Spaanse Telefonica, France Telecom, Telecom Italia en Telekom Austria waren recent genoodzaakt om het dividend te verlagen als gevolg van de moeilijke Europese markt en de druk om de schuldenberg te verkleinen.

Lichtpuntjes
Is het hoge dividend binnen de telecomsector dan helemaal verleden tijd? Nee, dat niet. Vodafone was in staat om haar dividendtraditie die sinds 1999 is opgestart een vervolg te geven. Belangrijker, het management bevestigde de doelstelling om het dividend met 7 procent te laten groeien. British Telecom kondigde eveneens aan het dividend dit jaar met 12 procent te verhogen en streeft ernaar om het dividend de komende drie jaar met 10-15 procent te laten groeien.

Ook bij banken en verzekeraars gloort er weer licht aan de horizon. Hoewel Europese financials het lastig hebben, zijn er de laatste maanden ook weer positievere berichten naar buiten gekomen over het hervatten of verhogen van dividendbetalingen. Aegon betaalt sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 voor het eerst weer dividend, een voorbeeld dat ING kan gaan volgen wanneer het de staatssteun volledig heeft terugbetaald. Ook andere Europese banken zoals BNP Paribas en Société Générale hinten op het verhogen of hervatten van dividendbetalingen. Wat Amerikaanse banken betreft zijn er ook lichtpuntjes te noemen, zoals bijvoorbeeld Wells Fargo, dat het dividend in het tweede kwartaal van 2012 met 83 procent verhoogde.

Ook in andere sectoren zijn lichtpuntjes te vinden, zoals bijvoorbeeld in de oliesector. Royal Dutch Shell presenteerde kwartaalresultaten die minder sterk waren dan een jaar geleden, maar verhoogde desondanks wel het dividend met 1 dollarcent naar USD 0,43 per aandeel.

In de technologiesector kan Cisco als voorbeeld worden genomen, dat in augustus naast sterke kwartaalcijfers aankondigde het dividend met 75 procent te verhogen naar 14 dollarcent per aandeel. Als laatste kon Diageo recent toasten met haar beleggers. Deze dranken-multinational, bekend van onder andere Johnnie Walker en Guinness, verhoogde het dividend met 8 procent als gevolg van stijgende verkopen in opkomende landen.

Monitoring
Deze verschillende ontwikkelingen onderstrepen het belang van de dividendbelegger om zijn aandelen continu te monitoren en scherp te letten op veranderingen in de marktomgeving, ontwikkeling van winst en kasstroom en de financiële leverage van ondernemingen gezien de grote invloed die deze factoren kunnen hebben op de dividenduitkering.


Leer alle aspecten van dividendbeleggen. Hoe dividendaandelen te vinden en een portefeuille samen te stellen. Hoe de dividendvalkuil te vermijden. En zie wat typische dividendaandelen en aantrekkelijke dividendbeleggingsfondsen zijn. Bekijk het 'Dossier dividend'.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Aegon NV5,59 EUR0,47Rating
BNP Paribas Act. Cat.A65,46 EUR2,04Rating
BT Group PLC104,70 GBX1,50Rating
Cisco Systems Inc48,11 USD0,67Rating
Diageo PLC2.823,00 GBX0,86Rating
Koninklijke KPN NV3,28 EUR-2,87Rating
Orange SA10,73 EUR1,18
PHarol SGPS SA0,05 EUR0,00
Shell PLC33,47 EUR-0,18Rating
Societe Generale SA24,71 EUR2,28Rating
Telecom Italia SpA0,22 EUR-1,84Rating
Telefonica SA3,83 EUR0,00Rating
Vodafone Group PLC66,38 GBX-0,15Rating
Wells Fargo & Co58,74 USD2,73Rating
Wereldhave NV14,08 EUR0,57

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten