Beleggingsfondsen de klos met Tante Pos?

Beleggers doen er goed aan het commentaar van fondsbeheerders in de gaten te houden over hun positie(s) in TNT Express en Post NL.

San Lie 17 januari, 2013 | 13:24

‘Vroeger’, toen ik nog werkte als Hoofd Beleggingsadvies bij ABN Amro, werd ik regelmatig om mijn mening gevraagd over bepaalde aandelen. TPG was steevast één van de aandelen waar in die tijd over werd gesproken en ik kende het bedrijf door en door. Ik heb zelfs Peter Bakker, de toenmalige CEO van de telecom- en postonderneming, nog een keer in het Hoofden Beleggersoverleg gegad. Dat was een maandelijkse bijeenkomst waarin we het beleggingsbeleid bespraken.

Door andere werkzaamheden (ik richt mij nu bij Morningstar meer op beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen) volg ik de ontwikkelingen bij het inmiddels opgesplitste bedrijf niet meer in detail. Maar de mokerslag die de koersen van zowel TNT Express als Post NL begin deze week kregen uitgedeeld zijn mij uiteraard niet ontgaan. Met name omdat beide ondernemingen in de gesprekken die wij met fondsbeheerders hebben regelmatig ter spraken komen.

Zoals u weet, spreken wij met de beheerders hun portefeuilles door en vragen ze naar de reden(en) waarom bepaalde posities zijn opgebouwd danwel afgebouwd. Post NL is een onderneming die veel ter sprake is geweest in onze gesprekken met de fondsbeheerders van ING Investment Management. Hun analisten zijn lange tijd positief over dit aandeel geweest en het was dan ook in veel fondsportefeuilles terug te vinden.

Het lastige voor ons is dat veel fondsen met enige vertraging hun posities aanleveren. Dat maakt het ook lastig om precies in kaart te brengen welke fondsbeheerders begin januari nog in TNT Express en/of Post NL belegd waren. Toch is het aardig om alle beleggingsfondsen in onze database te screenen op hun posities in beide ondernemingen.

Aangezien er meer dan 600 beleggingsfondsen een positie aanhouden in één danwel beide ondernemingen, beperk ik mij hier tot de fondsen in de categorie 'Aandelen Nederland'.

Zie onderstaand de opvallende resultaten:

Beleggingsfondsen (categorie Aandelen Nederland) met een positie in TNT Express


Beleggingsfondsen (categorie Aandelen Nederland) met een positie in Post NL


Opvallend zijn uiteraard de fondsen met de relatief zware posities in een van de ondernemingen, danwel die fondsen die beide aandelen in portefeuille hebben of hadden.
De positie(s) in TNT Express en/of Post NL kan al helemaal afgebouwd zijn per januari van dit jaar, maar het kan geen kwaad de fact sheets van bovenstaande fondsen de komende maanden goed te screenen op het commentaar van de fondsbeheerder op genoemde ondernemingen.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

 • Amerika kiest voor passief Amerika kiest voor passief

  In de Verenigde Staten stuurden beleggers afgelopen 12 maanden 70 procent (!) van de geldstromen ...

 • Frisse wind bij Robeco Frisse wind bij Robeco

  Robeco gooide het roer in 2009 radicaal om. Het beleggingsfonds streefde er niet langer naar om m...

 • Winnen zonder te winnen Winnen zonder te winnen

  Een renner kan de Tour de France winnen zonder ook maar in één etappe als eerste over de streep t...

 • De gouden puntje, puntje, puntje De gouden puntje, puntje, puntje

  Bondscoach Van Gaal heeft een gouden hand met zijn wissels in het Nederlands elftal. In fondsenla...

 • Avondje rust Avondje rust

  Sommige fondsbeheerders lijden aan hetzelfde euvel als de getalenteerde voetbalteams die na de ee...

Effecten genoemd in dit artikel
Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
PostNL NV3,81 EUR-0,08-
TNT Express NV5,62 EUR-1,14
Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux