Beleggingsfondsen de klos met Tante Pos?

Beleggers doen er goed aan het commentaar van fondsbeheerders in de gaten te houden over hun positie(s) in TNT Express en Post NL.

San Lie 17 januari, 2013 | 13:24

‘Vroeger’, toen ik nog werkte als Hoofd Beleggingsadvies bij ABN Amro, werd ik regelmatig om mijn mening gevraagd over bepaalde aandelen. TPG was steevast één van de aandelen waar in die tijd over werd gesproken en ik kende het bedrijf door en door. Ik heb zelfs Peter Bakker, de toenmalige CEO van de telecom- en postonderneming, nog een keer in het Hoofden Beleggersoverleg gegad. Dat was een maandelijkse bijeenkomst waarin we het beleggingsbeleid bespraken.

Door andere werkzaamheden (ik richt mij nu bij Morningstar meer op beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen) volg ik de ontwikkelingen bij het inmiddels opgesplitste bedrijf niet meer in detail. Maar de mokerslag die de koersen van zowel TNT Express als Post NL begin deze week kregen uitgedeeld zijn mij uiteraard niet ontgaan. Met name omdat beide ondernemingen in de gesprekken die wij met fondsbeheerders hebben regelmatig ter spraken komen.

Zoals u weet, spreken wij met de beheerders hun portefeuilles door en vragen ze naar de reden(en) waarom bepaalde posities zijn opgebouwd danwel afgebouwd. Post NL is een onderneming die veel ter sprake is geweest in onze gesprekken met de fondsbeheerders van ING Investment Management. Hun analisten zijn lange tijd positief over dit aandeel geweest en het was dan ook in veel fondsportefeuilles terug te vinden.

Het lastige voor ons is dat veel fondsen met enige vertraging hun posities aanleveren. Dat maakt het ook lastig om precies in kaart te brengen welke fondsbeheerders begin januari nog in TNT Express en/of Post NL belegd waren. Toch is het aardig om alle beleggingsfondsen in onze database te screenen op hun posities in beide ondernemingen.

Aangezien er meer dan 600 beleggingsfondsen een positie aanhouden in één danwel beide ondernemingen, beperk ik mij hier tot de fondsen in de categorie 'Aandelen Nederland'.

Zie onderstaand de opvallende resultaten:

Beleggingsfondsen (categorie Aandelen Nederland) met een positie in TNT Express


Beleggingsfondsen (categorie Aandelen Nederland) met een positie in Post NL


Opvallend zijn uiteraard de fondsen met de relatief zware posities in een van de ondernemingen, danwel die fondsen die beide aandelen in portefeuille hebben of hadden.
De positie(s) in TNT Express en/of Post NL kan al helemaal afgebouwd zijn per januari van dit jaar, maar het kan geen kwaad de fact sheets van bovenstaande fondsen de komende maanden goed te screenen op het commentaar van de fondsbeheerder op genoemde ondernemingen.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Effecten genoemd in dit artikel
Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
PostNL NV3,33 EUR0,18-
TNT Express NV  -
Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux