Low vol in velerlei smaken

Het aanbod aan low vol strategieën is inmiddels zo groot, dat een belegger heel goed moet kijken welke index gevolgd wordt en welk product hij uiteindelijk kiest.

San Lie 30 mei, 2013 | 9:39
Facebook Twitter LinkedIn

Ik schreef recent in mijn column Tegennatuurlijk over zogenaamde low vol  fondsen (low volatility of lage volatiliteit). Hoewel ik een aantal verschillende strategieën wellicht iets te veel over één kam scheer, komt het er in het kort op neer dat je een beleggingsportefeuille creëert met minder risico dan de markt en/of traditionele indices. De range aan mogelijke strategieën varieert van simpelweg het vinden en selecteren van aandelen met een laag risico tot meer geavanceerde strategieën waarbij ook naar onderlinge correlaties wordt gekeken en de portefeuille als geheel een lager risicoprofiel moet krijgen.

iShares
Ik was dan ook bovengemiddeld geïnteresseerd in wat iShares woensdag te vertellen had tijdens een ontbijtseminar bij hun op kantoor over dit onderwerp. Het was gelukkig niet zo’n product push verhaal. U weet wel: zo’n bijeenkomst waarin één - het eigen - product als beste naar voren wordt geschoven. Gisteren ging het veel meer over het feit hoe de onderliggende (in dit geval MSCI) indices tot stand waren gekomen, waarom beleggers vaak dit soort aandelen links laten liggen en waarom iShares Minimum Volatility ETFs naar de markt heeft gebracht. Het was al met al dan ook een leerzame ochtend.

Selectief
Nu er zowel aan de actieve kant als aan de passieve kant meerdere partijen met dit soort producten naar de markt komt, wordt het tijd om op te passen. Jorik van den Bos wees eerder al op het risico van overwaardering. Hetzelfde doet mijn ETF-collega Hortense Bioy die waarschuwt voor de valkuilen van ETFs met lage volatiliteit. Daarnaast, en dat is misschien nog wel belangrijker, is het aanbod aan low vol strategieën inmiddels zo groot, dat een belegger heel goed moet kijken welke index gevolgd wordt en welk product hij uiteindelijk kiest.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten