Bonus-malus

Morningstar kan zich volledig vinden in de opmerking van Peter Borgdorff dat fondsbeheerder gestraft worden als ze onderpresteren. Helaas is de praktijk nog vaak anders.

San Lie 22 april, 2014 | 12:12
Facebook Twitter LinkedIn

Peter Borgdorff, de directeur van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn, gaf afgelopen week aan dat vermogensbeheerders die nu een bonus opstrijken als ze het goed doen (de zogenaamde performance fee), ook gekort dienen te worden op hun vaste vergoeding als ze het slechter doen dan de markt. Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Helaas is de praktijk nog vaak anders.

Op zich kan ik leven met het feit dat een fondsmanager een variabele vergoeding ontvangt op het moment dat hij de markt weet te verslaan, zolang deze maar in lijn is met de belangen van beleggers. Zo moet de gehanteerde benchmark relevant zijn, is er bij voorkeur een zogenaamde high watermark is (wat inhoudt dat een bepaalde underperformance eerste goedgemaakt moet worden), en is de basisvergoeding relatief laag. Daarnaast moet in heldere mensentaal worden uitgelegd hoe de structuur van de performance fee in elkaar zit, zodat iedereen kan narekenen op basis waarvan de fondsbeheerder zich een bepaalde bonus kan toerekenen. En, om te voorkomen dat fondsmanagers gaan gokken met het aan hun toevertrouwde vermogen, heeft het mijn voorkeur dat variabele beloningen gebaseerd zijn op meerjarige prestaties.

Nog beter is echter, en dat is waar het Pensioenfonds Zorg & Welzijn op doelt, als de fondsbeheerder ook gestraft wordt in die gevallen dat hij achterblijft bij de gehanteerde doelstelling. Deze manier van symmetrisch belonen wordt in het Engels fulcrum fee genoemd. In Europa komen we deze beloningsstructuur, met uitzondering van Noorwegen, nog nauwelijks tegen. In de Verenigde Staten is deze manier van belonen – indien een fondshuis kiest voor een performance fee – echter verplicht! Nu is ook in de VS niet alles perfect. Zo is het ook daar voor beleggers nog vaak moeilijk precies uit te rekenen hoe hoog de performance fee precies uitvalt. Maar liever dat laatste verbeteren, dan de plannen van Peter Borgdorff van tafel te vegen.


Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten