Rentestijgingen in Brazilië

Twee gebeurtenissen vestigde de aandacht op de Latijns Amerikaanse regio: de crisis in Venezuela en de gevolgen op de olieprijs en de strijd van de Braziliaanse Centrale Bank tegen inflatie.

Fernando Luque 20 december, 2002 | 12:26
Facebook Twitter LinkedIn
Na een teleurstellend november, toen de MSCI Latijns Amerika-index maar 3,2% (in dollars) steeg vergeleken met een stijging van 5,3% voor de MSCI Wereldindex en een stijging van 6,8% van de index voor opkomende markten, is december gunstiger voor de Latijns Amerikaanse regio.

Van 1 tot 16 december zijn de Latijns Amerikaanse markten 1,4% gestegen, terwijl de wereldwijde aandelenmarkten en opkomende markten verliezen leden van 2,9 en 1,6%.

Vanuit macro-economisch perspectief is Latijns Amerika bij verre de slechtste regio ter wereld nu het de ergste neergang meemaakt in meer dan tien jaar. Maar de vooruitzichten verbeteren. In een recent rapport is Morgan Stanley gematigd optimistisch over 2003 met betrekking tot Latijns Amerika. Tekenen van een herstel in de VS, gecombine

erd met nieuwe politieke maatregelen in Brazilië zal volgens Morgan Stanley een verdere verslechtering voorkomen.

Het is duidelijk dat de vooruitzichten voor de regio nauw samenhangen met het herstel van de VS, maar ook andersom kan de Latijns Amerikaanse regio een enorme impact hebben op de wereldmarkten. Het bewijs daarvoor is de Venezolaanse crisis waarbij de olieprijs in twee weken tijd meer dan 12% steeg. Natuurlijk was ook de situatie in Irak van invloed, maar Venezuela is de vierde olieproducent van de wereld en 14% van de olie-importen van de VS komen er vandaan.

Inflatieangst in Brazilië

Er zijn tekenen van een Braziliaans herstel. De real reageert goed op de overwinning van Lula en zakt niet verder weg ten opzichte van de dollar. De wisselkoers is zeer belangrijk voor het land omdat 40% van de schulden in dollars luidt. Ook de risico-opslag heeft zich gestabiliseerd, het IMF is tevreden over Brazilië.

Momenteel is de inflatie de grootste zorg voor de Braziliaanse regering. De consumentenprijzen stegen 10,9% tot en met november dit jaar. Het is voor het eerst in zes jaar dat de inflatie weer in de dubbele cijfers terechtkomt. De Braziliaanse Centrale Bank zag zich genoodzaakt om de rente te verhogen, wat een economisch herstel bemoeilijkt. De bank verhoogde op 19 december zijn tarieven met 300 basispunten van 22% naar 25%, het hoogste niveau in drie jaar.

In Argentinië verbetert de situatie niet, eerder integendeel. Het land heeft gefaald op een lening van de Wereldbank, de president van de Centrale Bank heeft ontslag genomen en de onderhandelingen met het IMF zijn in een impasse geraakt.

Vooruitzichten

Crisis in Venezuela, risico op hyperinflatie in Brazilië, schuldenproblemen in Argentinië. Deze elementen geven de belegger geen moed. Maar, al deze negatieve factoren zijn niet nieuw en in meer of mindere mate verdisconteerd in de koersen. Op de korte termijn is het vooral ook de kracht van het Amerikaanse herstel dat van belang is. Dat is de reden waarom voorzichtigheid geboden is voor beleggers die zich tot de regio aangetrokken voelen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten