Gevarieerd rendementbeeld bij hedge funds in april

Arbitrage en fixed-income strategieën boeken de grootste winst. Op Europa gerichte hedge funds boden beleggers in april bescherming tegen de neerwaartse economische spiraal in de eurozone.

Maarten van der Pas 29 mei, 2012 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index pluste in april 0,2 procent en deed het daarmee beter dan de meeste grote aandelenindices in die maand. Zo daalde bijvoorbeeld de MSCI World Stock Market Index 1,1 procent. “Na een sterke rally in het eerste kwartaal stuitten de aandelenmarkten in april wereldwijd op een hobbel”, licht Mallory Horejs, analist alternatieve beleggingen bij Morningstar, toe. “De rendementen van hedge funds laten een gevarieerd beeld zien waarbij arbitrage en fixed-income de grootste winst boekten.”

 

Rapportages over de werkgelegenheid en economische groei in de Verenigde Staten, die nog steeds een groei laten zien, werden op de markt meer gedempt dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Na drie opeenvolgende maanden van grote winst voor Amerikaanse aandelen daalde de S&P 500 Index in april 0,6 procent terwijl de Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index 0,4 procent toegaf.

Small-cap strategieën ondervonden nog meer tegenwind met de Morningstar MSCI Small Cap Hede Fund Index en de Rusell 2000 Index die respectievelijk 1,0 en 1,5 procent verloren. Hernieuwde economische zorgen dreven beleggers weg van aandelen en short-sellers leverden de vorige maand de beste prestatie: de Morningstar MSCHI Short Bias Hedge Fund Index sprong 1,7 procent omhoog.

 

Azië

Economische informatie uit Azië suggereerde eveneens een vertraagde groei, in het bijzonder in China waar export- en importgroeicijfers in april aanzienlijk afnamen in vergelijking met een jaar eerder. De Morningstar MSCI Asia Pacific Hedge Fund Index zakte 0,7 procent, maar dat was altijd nog minder dan de val van 1,4 procent van de MSCI AC Asia Stock Market Index.

 

Op Europa gerichte hedge funds boden beleggers in april bescherming tegen de neerwaartse spiraal. De Morningstar MSCI Europa Hedge Fund Index sloot de maand vlak. Daarentegen zonk de MSCI Europe NR Index met 2,3 procent onder invloed van onzekerheid over verkiezingsuitslagen (Frankrijk)  en angst voor een recessie. De staatsschuldencrisis kwam weer op stoom nadat S&P de kredietwaardigheid van Spanje afwaardeerde tot hetzelfde niveau als probleemlanden Ierland en Italië.

 

Valuta en grondstoffen

Fundamenteel gedreven macro-economische hedge fund strategieën worstelden zich door april, omdat valuta en grondstoffen er niet in slaagden om sterke ontwikkelingen te leveren. Aan het einde van de maand daalde prijs van sojabonen na het hoogste punt in vijf jaar te hebben bereikt en ook goud leed onder enkele scherpe prijsbreuken. De Morningstar MSCI Discretionary Trading Hedge Fund Index nam 1,3 procent af. Systematische trendvolgende strategieën deden het echter beter en de Morningstar Systematic Trading Hedge Fund Index noteerde een toename van 0,1 procent.

 

Ondanks de onzekerheid op de aandelen-, valuta- en grondstofmarkten slaagden de meeste relative-value strategieën er in april in om op koers te blijven. De Morningstar MSCI Arbitrage Hedge Fund Index, die fondsen bevat die voordeel proberen te halen uit anomalieën in koers spreads tussen gerelateerde en vergelijkbare instrumenten steeg 0,5 procent.

 

Fixed-income

Fixed-income strategieën leverden de beste resultaten omdat voorzichtige beleggers naar veilige havens voeren. De Morningstar MSCI Fixed Income Arbitrage Hedge Fund Index klom 1,3 procent. De Morningstar MSCI Specialist Credit Hedge Fund Index, die fondsen bevat die blootstelling zoeken aan uitgevers van obligaties met een significant risico om in gebreke te blijven, steeg 0,6 procent en bleef daarmee nipt achter op de Barclays US Corporate High Yield Index met een winst van 1,0 procent. Long/short credit strategieën profiteerden van de aanhoudende rally in zowel high-yield obligaties en de leveraged loan market: de Morningstar MSCI Lonmg-Short Credit Hedge Fund Index klom 0,8 procent.

 

 

In dit artikel komen veel beleggingsstrategieën voorbij die hedge funds toepassen. Meer over wat deze strategieën inhouden is te lezen in het artikel Morningstar classificatie van hedge funds.

Meer leren over beleggen in en met hedge funds. Bezoek dan Morningstar's Hedge Fund Center.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten