Petercam

Petercam won een FD Morningstar Award voor Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen en Beste Fondshuis alle Assetcategorieën.

Freddy van Mulligen 10 maart, 2008 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

Het gezicht van veel beleggers – op zoek naar goed presterende fondsen – is de laatste jaren vooral naar Scandinavië gericht geweest. Dat is niet ten onrechte, maar ook ten zuiden van Nederland blijken goede beleggers te vinden zijn. Carmignac is een voorbeeld van een aansprekende zelfstandige Franse beheerder die ook Nederlandse beleggers weet te interesseren.

Maar ook dichterbij, bij onze zuiderburen, is de zelfstandige vermogensbeheerder Petercam een aansprekende naam. In de berekeningen die ten grondslag liggen aan de FD Morningstar Awards 2008 komt de Belgische vermogensbeheerder naar voren als winnaar in diverse categorieën.

Petercam is in 1968 ontstaan als fusieproduct van twee familiebedrijven en hield zich aanvankelijk vooral bezig met corporate finance. In de loop van de tijd werd er ook meer en meer aandacht gegeven aan vermogensbeheer en werden partijen overgenomen en het netwerk uitgebreid. In 1999 werd Petercam Nederland N.V. opgericht. De Nederlandse vestiging verkreeg in 2003 een bankvergunning. Ook op het gebied van hedge funds en funds of hedge funds is Petercam actief. Petercam is in handen van een partnerschap met 17 vennoten die de dagelijkse leiding hebben.

Met 20 miljard euro onder beheer, waarvan bijna 13 miljard in beleggingsfondsen, is Petercam uitgegroeid tot een middelgrote vermogensbeheerder. Guy Lerminiaux is hoofd aandelenbeheer en Johnny Debuuysscher leidt de afdeling obligatiebeleggingen. Beide zijn vennoot en hebben twintig jaar ervaring.

Alhoewel Petercam op alle fronten – zowel aandelen als obligaties – goede prestaties neerzet, heeft het als middelgrote beheerder niet de ambitie om voor elke beleggingscategorie eigen expertise te ontwikkelen. Petercam richt zich naar eigen zeggen vooral op analyse van wereldwijde aandelen, Europese obligaties, private equity en fondsen van derden waaronder ook hedge funds. Petercam kiest een thematische benadering.

Uiteindelijk levert de gemiddelde 5 jaars rating van 3,96 Petercam de prijs van beste fondshuis over alle assetcategorieën op. In deze competitie doen aanbieders mee die ten minste vijf obligatie- en vijf aandelenfondsen in hun assortiment voeren.

Bij obligaties weet de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder uit België uit te blinken bij de kleinere aanbieders die minimaal 3 obligatiefondsen maar maximaal 15 obligatiefondsen in Nederland verkopen. De gemiddelde vijfjaars rating van de acht fondsen die we meenamen in de berekeningen was 4,06 per eind december 2007.

Petercam Bonds EUR en Bonds Higher Yield zijn de vlaggenschepen van de obligatiebeleggingen met een belegd vermogen van respectievelijk circa 1,6 en 2,5 miljard euro en met een vijf jaars rating van achtereenvolgens 4 en 5 sterren. Het eerste fonds gaat voor veiligheid en belegt in de allerveiligste euro-obligaties, die voornamelijk worden uitgegeven door overheden. Door relatief lage kosten en een sterk beleid op het gebied van het bepalen van de rentegevoeligheid en de landenweging weet het fonds al jarenlang tot bovengemiddelde prestaties te komen.

Higher Yield belegt in het meer risicovolle segment van de obligatiemarkt als achtergestelde leningen, bedrijfsobligaties van mindere kwaliteit of opkomende markten en in financiële constructies.

De bovengemiddelde ratings en de goed prestaties van de obligatiefondsen van Petercam kan voor een belangrijk deel worden verklaard dat er door geen enkel fonds in subprime of daarvan afgeleide obligaties werd belegd. Natuurlijk ondervinden sommige fondsen – als het genoemde Higher Yield – ook hinder van de kredietcrisis en steeg het over 2007 met slechts 0,3%. Toch behoorde het daarmee tot de beter presterende fondsen in zijn categorie.

Research en risicobeheer zijn belangrijk bij Petercam. Research wordt gezien als het middel bij uitstek om op een consequente en gedisciplineerde manier beter te presteren dan de markt en vormt de basis van het beheer. De portefeuillebeheerders zijn nauw betrokken in het research proces en hebben dagelijks contact met analisten en economisten. De andere zijde van het beheer is de risicobeheersing. Deze is inherent onderdeel van het beleggingsproces en houdt rekening met wettelijke beperkingen, de aanbevelingen van beleggingscomités als ook met productspecifieke eisen.

Facebook Twitter LinkedIn
  • Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt Belgische Fund Awards 2008 uitgereikt

    Op een feestelijke bijeenkomst werden in Brussel op 19 maart 2008 de Fund Awards 2008 uitgereikt....

  • Carmignac Carmignac

    In de categorie met beste kleine aanbieders van aandelenfondsen – een aanbieder moet toch nog ste...

  • DWS DWS

    DWS won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen

  • Aegon Aegon

    Aegon won een FD Morningstar Award voor Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen.

  • Mens of merk Mens of merk

    Afgelopen donderdag zijn de FD Morningstar Awards uitgereikt. Naast dat er prijzen aan beleggings...

  • ...Zoek in het artikelarchief

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten