Morningstar’s vooruitzichten voor de technologiesector: 5 topaandelen

Tot slot van deze driedelige techoutlook 5 aandelen die beleggers op hun radar moeten hebben: Apple, Intel, Oracle, Applied Materials en Check Point.

Grady Burkett, CFA 17 januari, 2013 | 0:07
Facebook Twitter LinkedIn

  • Globaal genomen zijn de technologie- en telecomsectoren ondergewaardeerd, maar beleggers moeten selectief zijn.
  • We stellen interessante koopkansen vast bij namen die momenteel op de markt niet populair zijn.
  • We zetten vijf kwaliteitsondernemingen in de kijker die een solide beschikbare cashflow genereren en waarvan de aandelen interessant geprijsd zijn.


Morningstar’s voorkeur gaat uit naar financieel sterke ondernemingen met een solide concurrentiepositie en die over een volledige economische cyclus een solide cashflow genereren. De volgende vijf bedrijven voldoen aan deze criteria en zijn volgens ons interessant gewaardeerd.Applied Materials

Applied is de mastodont onder de fabrikanten van machines voor de productie van halfgeleiders met een ongeëvenaarde omvang en een brede productportefeuille. Hierdoor komt de onderneming het meest in de buurt komt van een one-stop-shop voor chipfabrikanten. Hoewel het avontuur van het bedrijf naar de wereld van apparatuur voor zonne-energie druk heeft uitgeoefend op de financiële resultaten, is het aandeel naar onze mening buitensporig afgestraft. Naarmate de grootte van chips krimpt en het aantal schakelingen toeneemt, zal de vraag naar de complexe tools en diensten van Applied blijven groeien.


Oracle

In het universum van de technologieaandelen die Morningstar volgt, is Oracle één van de meest kwaliteitsvolle namen en wij verwachten dat zijn centrale softwareactiviteiten (die goed zijn voor 68 procent van de inkomsten) op korte termijn goede prestaties zullen blijven leveren. Hoewel Oracle's hardwaresegment in de volgende kwartalen teleurstellende resultaten zou kunnen genereren, zijn de langetermijnvooruitzichten voor deze activiteit volgens ons solide en zal de onderneming de mogelijkheid krijgen om na verloop van tijd extra software te verkopen en haar brede economische slotgracht verder te versterken.

Naar analyse aandeel Oracle >


Apple
Hoewel de huidige marktprijs van Apple impliceert dat het bedrijf zijn laatste ontwikkelingsstadium heeft bereikt, verwachten wij dat de groei aanhoudt. Smartphones vertegenwoordigen nog steeds minder dan 40 procent van het totale aantal verkochte mobiele telefoons, en wij verwachten dat deze penetratiegraad blijft groeien. Daarnaast beschikt Apple nog steeds over een dominante positie op de markt van de tablets, die in de komende jaren een snelle groei zou moeten kennen. Apple's succes op het vlak van tablets en smartphones lag mede aan de basis van de sterke omzet van zijn Macs, ook al krimpt de globale pc-markt. Naarmate Apple meer toestellen aan zijn klanten verkoopt, kan het de omschakelingskosten van klanten voor zijn software en diensten verhogen.

Naar analyse aandeel Apple >


Check Point
Check Point is een toonaangevende leverancier van netwerkbeveiligingsoplossingen. De markt voor netwerkfirewalls is een traag groeiend segment, maar wij verwachten dat de appliance-strategie van het bedrijf en zijn software blade-architectuur Check Point in staat zullen stellen om sneller te groeien dan de kernmarkt voor firewalls. Door de hoge omschakelingskosten en risico's houden klanten van Check Point vast aan de netwerkbeveiligingsoplossingen, waardoor het bedrijf een hoge operationele winstgevendheid kan voorleggen. Hoewel starters als Palo Alto Networks een legitieme bedreiging vormen, verwachten wij dat de marktprijs van Check Point naar zijn reële waarde toe zal groeien zodra beleggers beseffen dat de concurrentievoordelen van het bedrijf intact zijn.


Intel
Volgens ons is de bezorgdheid over het einde van het pc-tijdperk overdreven. Niettemin vormt de server-microprocessoractiviteit van Intel, waarin het bedrijf een dominante positie heeft, nog steeds een solide drijfkracht. Ook beschikt Intel over mogelijkheden om de markt voor smartphones en tablets te betreden met zijn Atom-chips met laag energieverbruik. Met een dividendopbrengst van 4,4 procent, een uiterst solide balans en een van de duurzaamste concurrentievoordelen binnen de technologiesector is het aandeel van Intel volgens ons aantrekkelijk.

Naar analyse aandeel Intel >


Lees ook de volgende analyses van aandelen in de tech- en telecomsector:
ASMLASMIMicrosoftGoogleFacebookCisco, KPN, Belgacom.


Het eerste deel van deze techoutlook beschreef de ontwikkelingen op de telecommarkt. Het tweede deel ging verder in op de ontwikkelingen bij de fabrikanten van halfgeleiders, de internetsector, software-ontwikkelaars en producten van hardware.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc182,52 USD-1,00Rating
Applied Materials Inc197,16 USD-1,29Rating
Check Point Software Technologies Ltd160,28 USD2,49Rating
Intel Corp42,99 USD0,02Rating
Oracle Corp111,95 USD0,85Rating

Over de auteur

Grady Burkett, CFA  Grady Burkett, CFA, is an associate director with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten