Morningstar zet Add Value Fund op ‘Bronze’

Add Value Fund is toegevoegd aan Morningstar’s lijst van beleggingsfondsen met een Analyst Rating. De analisten komen uit op de waardering ‘Bronze’ voor dit fonds in Nederlandse small- en midcap aandelen.

Maarten van der Pas 31 januari, 2013 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds zijn oprichting is Add Value Fund zeer succesvol. In de periode februari 2007 tot en met december 2012 haalde het een gemiddeld jaarrendement van 5,4 procent tegen -4,3 procent voor de Morningstar-categorie ‘Aandelen Nederland’. “Deze outperformance is deels te danken aan de mindere prestaties in die periode van de largecapfondsen in deze categorie”, relativeert Morningstar-analist Han de Vries. “Maar vergeleken met smallcap-indices en andere smallcapfondsen heeft Add Value het goed gedaan. De goede rendementen gingen gepaard met een volatilieit die in lijn ligt met vergelijkbare fondsen.”

De kern van het beleggingsproces van Add Value Fund is een bottom-up aandelenselectie. De Vries: “Beheerders Willem Burgers (foto links) en Hilco Wiersma (foto rechts) zoeken dominante spelers in nichemarkten die een bewezen management en heldere strategie hebben en dit vertalen in een flinke jaarlijkse winstgroei en stabiele dividenduitkering.
De portefeuille is echter niet zonder risico. Eind 2012 bevatte het slechts elf namen, waarmee het individuele aandelenrisico fors is. Een ander aandachtspunt vind ik de kostenstructuur van het fonds. De basisvergoeding van 1,75 procent is gemiddeld, maar de totale kosten voor beleggers kunnen door een performance fee hoger uitvallen.”

Oproep
Eerder riep San Lie, head of research van Morningstar Benelux, bezoekers van deze website op om te laten weten van welk beleggingsfonds zij graag een Analist Rating wilden hebben. Die gaven massaal gehoor en Add Value Fund werd het meest genoemd en met dat verzoek zijn de Morningstar-analisten aan de slag gegaan.

Beleggers hebben nu voor Add Value Fund naast de Morningstar Rating –de bekende sterren; Add Value Fund heeft er 5- ook een onafhankelijke beoordeling door analisten. Zo kunnen ze weloverwogen besluiten of ze Add Value Fund (Bronze/*****) in hun portefeuille opnemen. Vergelijkbare fondsen zijn Kempen Orange Fund (Silver/****), Delta Lloyd Deelnemingen Fonds (Silver/****) en BNP Paribas Small Companies Netherlands Fund (Neutral/***).

Historisch en toekomstig rendement
De Morningstar Rating is op kwantitatieve leest geschoeid en zegt iets over het historisch rendement van een beleggingsfonds. De Analyst Rating is kwalitatief van aard en daarmee proberen de analisten van Morningsar iets te zeggen over het toekomstig rendement. Deze rating kent de kwalificaties ‘Negative’, ‘Neutral’, ‘Bronze’, ‘Silver’ en ‘Gold’. Van fondsen met een waardering ‘Bronze’, ‘Silver’ of ‘Gold’ is verwachting dat ze door een economische cyclus heen beter presteren dan de benchmark en/of het gemiddelde van hun categorie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten