Genomineerde obligatiefondsen Morningstar Awards 2013

Templeton, Pioneer en HSBC zijn met maar liefst twee beleggingsfondsen genomineerd. Delta Lloyd en Kempen houden de Nederlandse eer hoog.

Maarten van der Pas 11 februari, 2013 | 5:04
Facebook Twitter LinkedIn

Net als bij de genomineerde aandelenfondsen zijn er ook in de obligatiecategorieën fondsen voor het tweede jaar op rij voorgedragen voor een Morningstar Award. Delta Lloyd, Pioneer en HSBC strijken hier met de eer. Het bevestigt volgens Morningstar's head of research Benelux San Lie dat de goede prestaties van deze fondsen geen toevalstreffer zijn.

De genomineerden worden gedomineerd door de fondshuizen Templeton, Pioneer en HSBC. Zij strijden elk met twee fondsen mee om een award. Templeton domineert de categorie 'obligaties wereldwijd' waar het met twee fondsen meedingt.

Kempen en Delta Lloyd houden de Nederlandse eer hoog waar er bij de grote aandelencategorieën geen één Nederlands fondshuis is genomineerd. Dat werpt de vraag op of we in Nederland beter zijn in obligatie- dan in aandelenbeleggen? "Vanuit de institutionele kant wordt er in Nederland van oudsher veel in obligaties belegt, want er is veel vermogen bij pensioenfondsen en verzekeraars. Dat verklaart waarom we goed zijn op dit gebied", aldus Lie. "Zo heeft Delta Lloyd een grote verzekeraar achter zich die in eigen fondsen belegt. Kempen is een klein fondshuis waar obligaties één van de specialisaties is."

Hieronder staan per obligatiecategorie de genomineerde beleggingsfondsen in alfabetische volgorde. Er is een korte toelichting op de uitverkoren fondsen.

db x-trackers iBoxx EUR Sovereigns Eurozone TR Index
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: **** 
Managers: -
Fondshuis:db x-trackers
Naar rendement en analyse db x-trackers iBoxx EUR Sovereigns Eurozone TR Index 1C >


Delta Lloyd L Bond Euro
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: Sandor Steverink
Fondshuis: Delta Lloyd Asset Management
Naar rendement en analyse Delta Lloyd L Bond Euro CD >


Pioneer Funds Euro Bond
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Managers: Tanguy Le Saout, Cosimo Marasciulo
Fondshuis: Pioneer Investments
Naar rendement en analyse Pioneer Funds Euro Bond A EUR ND >


Morningstar: "De ETF van db x-trackers belegt in obligaties van landen in de Eurozone. Bijna helft van de portefeuille bestaat uit Duitse en Franse staatsobligaties.
Het staatsobligatiefonds van Delta Lloyd kent geen benchmark-benadering. De focus ligt op het inperken van neerwaarts risico. De kosten voor beleggers van dit fonds zijn laag.

De laatste underperformance van Pioneer Funds Euro Bond dateert al weer van 2008. Daarna noteert het fonds jaarlijks een stabiele outperformance.
Delta Lloyd en Pioneer gaan dit jaar in de herkansing. Vorig jaar waren ze met deze fondsen ook genomineerd, maar zagen de Morningstar Award aan hun neus voorbijgaan."

Invesco Euro Corporate Bond
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Managers: Paul Read, Paul Causer
Fondshuis: Invesco Global Asset Management
Naar rendement en analyse Invesco Euro Corporate Bond A Acc >


Kempen Euro Credit
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Managers: Richard Klijnstra, Alain van der Heijden
Fondshuis: Kempen Capital Management
Naar rendement en analyse Kempen Euro Credit >


R Euro Crédit
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: **** 
Managers: Emmanuel Petit, Julien Boy
Fondshuis: Rothschild & Cie Gestion
Naar rendement en analyse R Euro Crédit C >


Morningstar: "Invesco Euro Corporate Bond wordt met Paul Read en Paul Causer beheerd door twee zeer ervaren obligatiebeleggers. Top-down analyse speelt bij hen een grote rol en ze durven convictie te tonen, bijvoorbeeld de grote positie in financiële dienstverleners in 2011.
Het beleggingsproces van Kempen Euro Credit is solide en risicobewust. We waarderen dat de beheerders in hun eigen fonds beleggen. De kosten van het fonds zijn wat lager dan bij vergelijkbare fondsen. Kempen Euro Credit presteert al jarenlang bovengemiddeld met 2009 als uitschieter toen de portefeuille op het juiste moment wat offensiever werd aangezet.

R Euro Crédit herstelde zich goed na een moeilijk 2011. Eindigde het fonds in dat jaar nog 93ste in de categorie in 2011, in 2012 was het opgeklommen op de vijfde plek."SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies