Fondsen in opkomende markten en dividend sterk vertegenwoordigd

In de staart van het maandelijkse overzicht van de meest geraadpleegde beleggingsfondsen waren er dit keer een aantal opmerkelijke veranderingen. Opkomende markten- en dividend blijven een trend, maar komen Aziëfondsen eraan en waar blijven obligatiefondsen?

Maarten van der Pas 02 april, 2013 | 0:18
Facebook Twitter LinkedIn

Onderstaande beleggingsfondsen zijn in maart het meest opgezocht op deze website:

1. Kempen Global High Dividend Fund

(rating: Gold/***** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse Kempen Global High Dividend Fund >


2. Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund A2
(rating: -/***** categorie: aandelen Azië-Pacific excl. Japan)
analyse Aberdeen Global - Asian Smaller Companies A2 >


3. BNP Paribas Obam
(rating: Neutral/* categorie: aandelen wereldwijd large cap gemengd)
analyse BNP Paribas Obam >


4. Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD
(rating: -/**** categorie: aandelen Thailand)
analyse Fidelity Funds - Thailand Fund A-USD >


5. Ethna-AKTIV E A
(rating: -/***** categorie: mixfondsen EUR defensief)
analyse Ethna-AKTIV E A >


6. Aberdeen Global - Emerging Markets Equity Fund A2 USD Acc
(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Aberdeen Global - Emerging Markets Equity Fund A2 USD Acc >


7. Skagen Kon-Tiki

(rating: Gold/***** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Skagen Kon-Tiki >


8. DWS Top Dividende
(rating: Silver/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse DWS Top Dividende >


9. Robeco Emerging Markets Equities D EUR
(rating: Silver/*** categorie: aandelen emerging markets)
analyse Robeco Emerging Markets Equities D EUR >


10. ING Hoog Dividend Aandelen Fonds Inc
(rating: Neutral/**** categorie: aandelen wereldwijd large cap waarde)
analyse ING Hoog Dividend Aandelen Fonds >


De bovenste helft van deze maandelijke top 10 van meest geraadpleegde beleggingsfondsen op morningstar.nl kent weinig veranderingen in maart. Kempen Global High Dividend Fund blijft fier aan kop. Uit gegevens van Morningstar blijkt, dat het fonds in de eerste twee maanden van dit jaar netto EUR100 miljoen zag instromen, wat de populariteit nog eens onderstreept. Het beheerd vermogen bedraagt nu EUR 1,6 miljard.

BNP Paribas Obam en Ethna-AKTIV doen aan stuivertje wisselen waarbij BNP stijgt naar de derde plek en Ethna zakt naar een vijfde stek. Dit defensieve mixfonds lijkt een vreemde eend in de bijt, maar mixfondsen waren in februari in trek bij beleggers. In dit opzicht is het wel opmerkelijk dat Carmignac Patrimoine A EUR (Gold/*****) -weliswaar net- buiten de top 10 valt. Wellicht komt dit omdat Ethna wel en Carmignac niet is genomineerd voor de Morningstar Awards 2013.

Azië
Fidelity Funds - Thailand Fund is het enige specifieke landenfonds in de lijst en richt zich op Thailand. Het is een interessante vraag of Aziëfondsen de komende maanden hun opwachting gaan maken in dit overzicht. De afgelopen tijd hebben fondshuizen de nodige presentaties gegeven over de potentie van beleggen in Azië (China, Greater China en/of ASEAN). Aberdeen Global Asia Pacific Equity en Robeco Asia Pacific Equities staan al in de top 25.

Opkomende markten en dividend
In de onderste helft van de ranking zijn er opvallende wijzigingen. Aberdeen Global - Emerging Markets Equity Fund is terug van weggeweest en dat geldt ook voor DWS Top Dividende en Robeco Emerging Markets Equities. Dat opkomende markten sterk vertegenwoordigd blijven is niet vreemd. Voor een goed rendement moeten beleggers nog steeds bij deze markten zijn en beleggingsfondsen in emerging markets equities zien nog steeds veel beleggerskapitaal naar zich toestromen.

Ondertussen kraakt het Aberdeen-fonds wel onder zijn populariteit en kondigde onlangs een soft close af, omdat door de in- en uitstroom van beleggersgeld de liquiditeit in gevaar komt.

Dividend blijft ook duidelijk een trend onder beleggers. De lijst telt met Kempen Global High Dividend Fund, DWS Top Dividende en ING Hoog Dividend Aandelen Fonds drie aandelenfondsen. Wordt iets ruimer gekeken naar de twintig meest opgezochte fondsen dan staan daar ook nog Kempen European High Dividend Fund (Gold/*****), Delta Lloyd Select Dividend Fonds (Neutral/*****) en BNP Paribas Global High Income Equity Fund (not rateable).

Verdwenen
Delta Lloyd Deelnemingen Fonds is één van de opvallendste fondsen dat is verdwenen uit dit maandoverzicht. Het was lange tijd een vaste kracht, maar misschien dat het door tegenvallende rendementen uit de gratie is geraakt bij beleggers. Andere fondsen die het afgelopen maand niet hebben gered zijn Aberdeen Global - Emerging Markets Smaller Companies Fund en het eerdergenoemde Carmignac Patrimoine A.

Verder is het opvallend dat er nog steeds geen obligatiefonds in de top 10 staat, terwijl obligaties toch sterk in trek blijven bij beleggers. Het eerste obligatiefonds is Robeco High Yield Bonds BH EUR op de achttiende plek.

Tot slot nog een opvallende stijger: Robeco NV. Dit fonds wist de afgelopen week de schijnwerpers op zicht gericht, omdat het zijn tachtigste verjaardag vierde en daarmee het oudste beleggingsfonds van Nederland is.

Morningstar Awards
Voor wie de nominaties voor de Morningstar Awards 2013 heeft gemist volgt hier een herkansing: aandelenfondsenobligatiefondsenmixfondsen en fondshuizen. Donderdag 4 april is de uitreiking.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten