Kempen Global High Dividend Fund op slot voor beleggers

Om het beleggingsproces van Kempen Global High Dividend Fund niet in gevaar te brengen heeft Kempen Capital besloten om het fonds te sluiten. Het heeft zijn maximale omvang bereikt. 

Maarten van der Pas 24 januari, 2014 | 17:59
Facebook Twitter LinkedIn

Dat maakte de vermogensbeheerder vrijdag bekend. De portefeuillemanagers van Kempen Global High Dividend Fund onder leiding van Jorik van den Bos richten zich wereldwijd op aandelen met een hoog en stabiel dividendrendement. Die worden min of meer gelijkgewogen opgenomen in de portefeuille van het fonds. De beheerders vinden de dagelijkse verhandelbaarheid van de aandelen een belangrijk aspect van hun selectie.

"Zou het belegd vermogen te groot worden, dan kan er volgens de fondsmanagers niet meer belegd worden in kleinere ondernemingen (mid- en small caps) die juist een belangrijk onderdeel zijn van de strategie. Het sluiten van het fonds zorgt ervoor dat we ons beleggingsbeleid kunnen voortzetten", licht beheerder Jorik van de Bos tegenover Morningstar toe.

Uitstroom
In onderstaande grafiek is het vermogen onder beheer (lijn) en de netto in- of uitstroom (staafjes) van Kempen Global High Dividend Fund te zien. Opvallend is, dat het fonds de laatste maanden met een netto-uitstroom kampt. Een reden hiervoor is volgens Morningstar-analist Jeffrey Schumacher, dat beleggers minder trek in dividend hebben. Dit als gevolg van het tapering besluit vorig jaar van de Amerikaanse centrale bank Fed waardoor de rente opliep. "Rentegevoelige sectoren reageerden negatief op het besluit en hierin zijn juist veel dividendaandelen te vinden", aldus Schumacher.

(klik op grafiek voor vergroting).Minder rendement
2013 Was niet het beste jaar in het bestaan van Kempen Global High Dividend Fund. Het fonds bleef 1,5 procent achter bij de benchmark en de categorie. Analist Schumacher: "De belangrijkste oorzaak voor het tegenvallende rendement was de overweging in Europese aandelen en de onderweging in Amerikaanse aandelen. Daarnaast kampte het fonds met negatieve valuta-effecten en de focus op kwaliteitaandelen leidde weliswaar tot minder risico, maar ook tot minder rendement."

Succes
De situatie van een te groot belegd vermogen is nu bereikt. Op 14 februari 16:00 uur gaat Kempen Global High Dividend Fund op slot. Wegens succes gesloten.
Bestaande beleggers in het dividendfonds blijven de mogelijkheid houden om hun belang te verkopen. Voor hen verandert er niets, behalve dat zij hun dividend niet meer kunnen herbeleggen en voor een cash dividend moeten kiezen.

Kempen Global High Dividend Fund en zijn kleine broertje Kempen European High Dividend Fund zijn de enige Nederlandse beleggingsfondsen met de hoogste Morningstar Analyst Rating Gold. Beide fondsen zijn populair op morningstar.nl. In 2013 stonden ze allebei in de top 15 meest geraadpleegde fondsanalyses op deze site. 'Global' op 1 en 'European' op 12. Kempen European High Dividend Fund blijft vooralsnog open.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten