Morningstar plaatst Robeco Mixfondsen Under Review

Het vertrek van fondsmanager Artino Janssen is voor Mornigstar aanleiding om Robeco Safe-Mix, Robeco Solid-Mix, Robeco Balanced-Mix, Robeco Growth-Mix en Robeco Dynamic-Mix Under Review te zetten.

Niels Faassen 27 februari, 2014 | 18:37
Facebook Twitter LinkedIn

Artino Janssen verlaat Robeco en dat is voor Morningstar reden om Robeco’s mixfondsen Under Review te zetten. Het gaat om Robeco Safe-Mix, Robeco Solid-Mix, Robeco Balanced-Mix, Robeco Growth-Mix en Robeco Dynamic-Mix waarover Janssen de scepter zwaaide (zie tabel). Morningstar werd donderdag over het o-onverwachte- vertrek van de fondsmanager per 1 maart geïnformeerd door Peter Ferket, chief investment officer equities bij Robeco. Vooralsnog is onduidelijk wat Janssen’s volgende carrièrestap is. Ferket liet zich daar niet over uit. 

Janssen (foto) stond ruim 9 jaar aan het hoofd van Robeco’s Global Allocation Team. In zijn functie als chief investment officer asset allocation was hij verantwoordelijk voor het beheer van het vijftal genoemde mixfondsen en diverse gemengde institutionele mandaten met een totale waarde van EUR 20,5 miljard.

In 2013 ondervonden de 5 mixfondsen een substantiele uitstroom. Zo was er een outflow van maar liefst EUR 1,5 miljard omdat Rabobank ETFs van BlackRock verkoos boven de actief beheerde mixfondsen van Robeco. Ook verzekeraar Achmea onttrok in 2013 EUR 600 miljoen uit de mixfondsen van Robeco. Hierdoor bleef van de ruim EUR 2,7 miljard aan fondsvermogen nog maar slechts EUR 700 miljoen over. De activa van de strategie als geheel (EUR 20,5 miljard) bleef grotendeels in tact dankzij instroom aan de institutionele kant.

Neutral
Janssen geldt als een ervaren allocatiemanager met ruim 23 jaar aan ervaring. Hij begon zijn loopbaan in 1991 bij Aegon, waar hij zich sinds 1993 bezighield met het beheer van Europese aandelen. In 1997 heeft hij het beheer van het Aegon Mixfonds op zich genomen, wat hij veranderde van een vrij passief mixfonds in een actiever beheerd fonds. Met Robeco’s Mixfondsen behaalde Janssen gemiddelde tot bovengemiddelde resultaten.

Toch hadden zijn mixfondsen een Morningstar Analyst Rating Neutral, ondanks het ervaren en stabiele beheerteam. Zo pleitte Morningstar voor meer transparantie naar beleggers. Door het ontbreken van een externe benchmark kunnen beleggers het fonds onvoldoende op zijn merites beoordelen. Ook liet de communicatie in de factsheets ten aanzien van het portefeuillebeleid nog steeds te wensen over.

Daalder
Lukas Daalder (foto) zal Janssen per 1 maart opvolgen. Daalder maakt sinds 2011 deel uit van Robeco’s Global Allocation Team waar hij onder Janssen senior portfolio manager was met als specialisatiegebied aandelen. Daarvoor was Daalder werkzaam binnen het Financial Markets Research Team van Robeco als beleggingsstrateeg waar hij mede Robeco’s beleggingsvisie vorm gaf. Daalder staat bekend als actief twitteraar en deelt dagelijks interessante economische grafieken met zijn volgers.

De fondsanalisten van Morningtstar gaan nu eerst met Daalder praten om te horen wat zijn visie op Robeco's mixfondsen is en welk beleid hij voorstaat, voordat ze met een nieuwe Analyst Rating komen.(Klik op tabel voor vergroting)


Bekijk ook de fondsrapporten van Robeco Safe-Mix, Robeco Solid-Mix, Robeco Balanced-Mix, Robeco Growth-Mix en Robeco Dynamic-Mix.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings