Felicitaties voor de winnaars én genomineerden van de Morningstar Awards

Met de winnaars van de Morningstar Awards hebben beleggers 17 beleggingsfondsen die de moeite waard zijn om eens tegen het licht te houden. Felicitaties gaan naar de winnaars en bijna-winnaars, want een nominatie is ook iets om trots op te zijn.

San Lie 09 april, 2015 | 21:21
Facebook Twitter LinkedIn

Zo, als derde in de rij na Luxemburg en België zijn donderdagavond ook de beste beleggingsfondsen in Nederland in de sportlights gezet. De uitreikingsceremonie begon met een interessant debat tussen Roderick Munsters (CEO van Robeco), Jacco Maters (CEO van Delta Lloyd Asset Management) en Eric van der Maarel (CEO van Aegon Asset Management Europe) over de opkomst van passieve beleggingsinstrumenten als ETFs en indexfondsen.

De fondshuizen voelden zich niet bedreigd door de opkomst van 'passief'. Maters verwacht zelfs dat veel aanbieders van passieve fondsen zullen verdwijnen. Volgens worden ETFs en indexfondsen massaproducten die zich moeilijk kunnen onderscheiden. Een actief fondshuis kan dat wel.

Van der Maarel benadrukte dat een focus op het aanbod aan beleggingsfondsen noodzakelijk is. Fondshuizen moeten volgens hem niet langer een brede waaier van fondsen willen aanbieden. Munsters sloot daar bij aan dat fondshuizen moeten vasthouden aan waar ze goed in zijn en niet voor iedereen alles willen zijn.

De basis voor deze discussie was het onderzoek dat mijn collega Jeffrey Schumacher had gedaan naar de opkomst van passieve beleggingsinstrumenten zoals ETFs en indexfondsen en de enquête die mijn collega Maarten van der Pas samen met Barbara Nieuwenhuijsen van Fondsnieuws hadden gehouden onder beleggingsprofessionals.

Awards
Na de discussie was het tijd om de Morningstar Awards te overhandigen: 17 Awards voor de beste beleggingsfondsen binnen hun categorie, 5 voor de beste fondshuizen. Allemaal terechte winnaars lijkt me! Uiteraard wel heel opvallend dat in de categorieën 'Aandelen wereldwijd' en 'Aandelen Nederland' een ETF met de Award naar huis ging. Collega-analisten Ronald van Genderen en Jeffrey Schumacher leggen in het artikel "Nederlandse aandelen is een lastige categorie voor actieve fondsbeheerders" uit waarom passief fondsbeheer hier actief beheer verslaat.

Felicitaties
Onze felicitaties gaan uiteraard uit naar alle winnende beleggingsfondsen en fondshuizen, maar ik wil bij deze ook alle genomineerde bijna-winnaars nog eens in het zonnetje zetten en van harte feliciteren met hun… nominatie. Dat is ook een prestatie op zich (genomineerde aandelenfondsen, obligtatiefondsen, mixfondsen en fondshuizen). 

En u als belegger…
Rest de vraag wat u als belegger met een onderscheiden beleggingsfonds moet? Zoals vaker aangegeven: niet meteen uw beleggingsportefeuille omgooien en al deze Award-winnende fondsen kopen. Ze moeten immers wel in uw portefeuille passen. Tegelijkertijd zitten er een aantal hele mooie fondsen tussen, vooral die met een positieve Morningstar Analyst Rating. Het is zeker goed om een aantal van deze fondsen eens tegen het licht te houden.


Bekijk de winnaars van de Mornintstar Awards 2015

Winnaars aandelenfondsen

Winnaars obligatiefondsen

Winnaars mixfondsen

Winnaars fondshuizen

 Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten