Dividendfondsen met een Morningstar Analyst Rating

Een overzicht van wereldwijde dividendfondsen met een Morningstar Analyst Rating. De meeste beoordelingen bleven dit jaar gehandhaafd, maar de dividendfondsen van BNP Paribas gingen Under Review na het vertrek van Wouter Weijand. Hierdoor wijzigde zowel het beheerteam als het beleggingsproces voor het wereldwijde dividendfonds en het Europese dividendfonds. Beleggers doen er verstandig aan om de aanpassingen zorgvuldig te monitoren.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 oktober, 2015 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Analyst Rating™ is een beoordeling die wordt afgegeven door de fondsanalisten van Morningstar. Hierbij worden fondsen op kwalitatieve gronden beoordeeld op vijf pilaren: people, process, parent, performance en price. Voor beleggingsfondsen waarvan de verwachting is dat ze over een toekomstige volledige marktcyclus beter zullen presteren dan de categorie en/of een relevante benchmark gecorrigeerd voor het genomen risico is een ‘Gold’, ‘Silver’ of ‘Bronze’ rating weggelegd. De zogenaamde Morningstar Medalists. Het verschil tussen deze ratings wordt bepaald door de mate van overtuiging bij de fondsanalist in het vermogen van het fonds om outperformance te realiseren. Fondsen waarvan verwacht wordt dat ze zich niet zullen onderscheiden krijgen de rating ‘Neutral’, terwijl fondsen die op meerdere vlakken ondermaats scoren de beoordeling ‘Negative’ krijgen.

Van de 37 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend die in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben er negen een Morningstar Analyst Rating™. Van deze negen fondsen zijn er vijf fondsen een Morningstar Medalist. Een strategie heeft een Gold rating, drie een Silver rating en één Bronze Rating.

De Morningstar Analyst Ratings voor wereldwijde dividendfondsen:

Veranderingen bij BNP Paribas
In 2015 hebben er tot dusverre twee wijzigingen in de Morningstar Analyst Ratings plaatsgevonden. De wijzigingen hadden betrekking op één beleggingsstrategie die uitgevoerd wordt voor twee fondsen: BNP Paribas Global High Income Equity Fund (Unhedged) en de naar euro gehedgde variant BNP Paribas Global High Income Equity Classic.

Downgrade
Op 21 januari 2015 ging de beoordeling van BNP Paribas Global High Income Equity Fund (Unhedged) en van de naar euro gehedgde variant BNP Paribas Global High Income Equity Classic omlaag van Bronze naar Neutral. De fondsen die door de ervaren dividendbelegger Wouter Weijand in 2003 waren opgericht, hebben over de middellange termijn moeite om zich met aansprekende resultaten te onderscheiden. Een volgens Morningstar belangrijke factor hiervoor is de werkdruk in het beheerteam dat voor de regio Europa verantwoordelijk is. Olivier van Hirtum en Simon van Veen vormden het beleggingsteam voor dit grootste regionale universum binnen de wereldwijde dividendportefeuille. Ze hadden geen verdere ondersteuning en waren tevens deels verantwoordelijk voor het op opkomende markten gerichte dividendfonds van BNP Paribas. Met een weging van ongeveer 50 procent in het wereldwijde dividendfonds was hun resultaat doorslaggevend. De rendementen van het Europese team stelden de laatste jaren echter teleur.

Europees team krijgt impuls
BNP Paribas onderschreef het capaciteitsprobleem en bracht verandering aan in de structuur van het Europese team. De beheerders werden onderdeel van een breder Europees onderzoeksteam, waarbij de beheerders in Amsterdam samen met hun Franse collega’s in Parijs sectorverantwoordelijkheid voor Europese aandelen kregen. Dit betekent dat iedere beheerder zich focust op een specifieke sector en zijn expertise deelt met de groep. Het team in Amsterdam behield evenwel de verantwoordelijkheid voor de aandelenselectie en portefeuilleconstructie van de Europese dividendportefeuille. De nieuwe opzet maakte het aandelenonderzoek beter behapbaar en was volgens ons een stap in de juiste richting.

Wouter Weijand weg bij BNP Paribas
Op 31 augustus maakte BNP Paribas bekend dat Wouter Weijand niet langer verantwoordelijk is voor de dividendstrategieën van het fondshuis. BNP Paribas kondigde grote veranderingen aan in de opzet van het Europese en wereldwijde dividendfonds, terwijl voor het Aziatische- en Amerikaanse dividendfonds er geen veranderingen plaatsvinden.

Decentraal beheer
De decentrale organisatiestructuur waarin Weijand het wereldwijde fonds beheerde was kenmerkend voor het fonds. Weijand droeg verantwoordelijkheid voor het wereldwijde dividendfonds, waarbij hij bepalend was voor de regio-allocatie. Daarnaast fungeerde hij als sparringpartner voor zijn drie regionale dividendteams, die de bottom-up aandelenselectie verzorgden en vrij autonoom opereerden.

In de organisatiestructuur zoals die was opgezet door Wouter Weijand was River Road AM als extern aangestelde beheerder verantwoordelijk voor het Amerikaanse universum, werd het Europese deel toevertrouwd aan het eigen team in Amsterdam en was er een in Hong Kong gevestigd BNP-team dat zich richtte op de Aziatische dividendaandelen. Naast het wereldwijde fonds hadden de teams ieder hun eigen regionale dividendfonds.

Wereldwijd dividendfonds naar Londen
Het beheer van het wereldwijde dividendfonds komt in handen van een zestal beheerders onder leiding van Simon Roberts. Het team is begin dit jaar binnengehaald, en gaat meerdere wereldwijde aandelenstrategieën beheren. Binnen het team wordt Jonathan Barnett primair verantwoordelijk voor de portefeuilleconstructie van het wereldwijde dividendfonds. In tegenstelling tot hoe het fonds onder Wouter Weijand werd beheerd, maakt dit team zelf zijn aandelenkeuzes voor het wereldwijde dividendfonds, en is het dus niet langer een samenvoeging van de regionale dividendportefeuilles.

Naast het team verandert de opzet van het beleggingsproces, waarbij het proces in lijn is met hoe het team de overige wereldwijde aandelenportefeuilles beheert. Het team stelt dat veel traditionele dividendfondsen uitsluitend op de hoogte van het dividendrendement focussen, maar daarbij een andere, soms significante vorm van distributie van vermogen naar aandeelhouders negeren: aandeleninkoopprogramma’s. Vooral in Amerika prefereren veel financieel sterke bedrijven het inkopen van aandelen boven het uitkeren van dividend. Dit fonds focust daarom enerzijds op de duurzaamheid en groeipotentieel van het dividend en neemt anderzijds de hoogte van aandeleninkoopprogramma’s mee om de aantrekkelijkheid vanuit een inkomstenperspectief te bepalen. De focus ligt dus op total investor return. De beheerders stellen dat zij ook in bedrijven willen beleggen die veel aandelen inkopen, maar relatief weinig (of geen) dividend uitkeren. Hiermee creëren ze veel flexibiliteit ten opzichte van concurrenten. De vraag is echter in hoeverre deze aanpak het risicoprofiel van het fonds beïnvloedt.

Europafonds naar Parijs
Het Europese dividendfonds gaat volledig over naar het in Parijs gevestigde Sustainable Thematic Equity beleggingsteam onder leiding van Gaetan Obert. Pierre-Marie Piquet is onderdirecteur en leidt een team van zeven fondsbeheerders die allen sectorspecialist zijn en vanuit die rol verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken en aandragen van ideeën voor de Europese dividendportefeuille.

Dit Franse team werkte sinds begin van dit jaar al samen met de twee beheerders in Amsterdam. In de nieuwe opzet zal de volledige verantwoordelijkheid echter komen te liggen bij het team in Parijs. Obert beheerde al enkele duurzame Europese aandelenstrategieën en hij is voornemens om duurzaamheid ook een rol te laten spelen in het beheer van de Europese dividendportefeuille. De strategie zal verder worden geëvalueerd, waarbij mogelijk aanpassingen aan het beleggingsproces en de benchmark worden doorgevoerd.

Zorgvuldige monitoring vereist
Beleggers in het wereldwijde dividendfonds of het Europese dividendfonds van BNP Paribas doen er verstandig aan om de veranderingen en de gevolgen hiervan zorgvuldig te monitoren. De beleggingsstrategie van de fondsen zal aanmerkelijk gaan veranderen, wat gevolgen zal hebben voor de karakteristieken van deze fondsen. Beleggers moeten beoordelen of de fondsen in hun nieuwe stijl nog passend zijn in de portefeuille.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten