Wie de jeugd heeft…

In juni 2015 belegde ongeveer 970.000 Nederlandse huishoudens. Dat is zo ongeveer de helft van het aantal huishoudens dat rond het knappen van de internetluchtbel belegden. In de tussentijd is dat aantal nog even opgelopen tot ca. 1,3 miljoen huishoudens, maar nu zitten we weer onder de miljoen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Millward Brown.

San Lie 09 december, 2015 | 17:36
Facebook Twitter LinkedIn

Ik vind dit zorgelijk. Het betekent feitelijk dat slechts 13% van de Nederlandse huishoudens ‘direct’ belegt, naast het uiteraard hogere percentage dat bijvoorbeeld via een pensioenregeling of verzekeringsproduct, indirect belegt.

AFM-onderzoek: zelfstandige beleggers beleggen gemiddeld genomen slechter
Ik kwam dit cijfer tegen in het eerder deze week verschenen onderzoek van de AFM naar het gedrag van zelfstandige beleggers. Rekent u zelf maar uit: vermogensopbouw tegen een rente van 1% levert echt veel minder op dan een (verwacht) rendement van 2, 3 of 5%.

Uit het rapport blijkt dat 60% voor ‘execution only’ kiest en dus belegt zonder professioneel advies van een bank of beleggingsonderneming. Ook dit is zorgelijk temeer daar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zelfstandige beleggers gemiddeld genomen slechter presteren dan een benchmark (die doorgaans bestaat uit een passieve beleggingsstrategie). Belangrijke factoren die deze tegenvallende prestaties verklaren, zijn de neiging van beleggers om overmatig te handelen (resulterend in hoge transactiekosten) en om onvoldoende spreiding aan te brengen in de portefeuille (resulterend in risicovolle portefeuilles en sterke schommelingen in rendement), aldus het eerder aangehaalde AFM-onderzoek.

Nu denk ik niet dat dergelijke onderzoeken mensen doen besluiten om toch te kiezen voor een adviseur danwel het uit handen geven van hun vermogen. Iedere automobilist denkt toch nog altijd dat hij (of zij) beter rijdt dan het gemiddelde…

Innovatie gevraagd
Veel belangrijker is dat beleggen op een veel aantrekkelijker manier onder de aandacht van de nieuwe generatie wordt gebracht. Ik wil graag zonder veel rompslomp, multi-channel, en tegen lage kosten, gebruik kunnen maken van de expertise van professionele beleggers om bovengenoemde valkuilen als particuliere zelf belegger te vermijden. Wie biedt?

Lees ook:  Innovatie in het distributielandschap

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings