De zin en onzin van ‘het nieuwe jaar’…

Aan het begin van het nieuwe jaar wordt vaak gezegd: nieuwe ronde, nieuwe kansen…. De vraag is of dat echt zo is.

San Lie 07 januari, 2016 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

Als belegger kan je zeggen: 2015 ligt achter ons, ik heb over het afgelopen jaar x% rendement gemaakt, en de teller staat nu weer op nul. Langs deze redenering herijk je jaarlijks je doelstellingen, en herbalanceer je vervolgens je portefeuille.

Maar een grote domper is dat de thema’s die in de eerste paar dagen van dit nieuwe jaar de stemming op de financiële markten bepaalden, eigenlijk geen andere zijn dan die thema’s die de stemming in december, november en ook daarvoor in 2015 bepaalden. Oftewel, wat maakt een beursdag van gisteren nu echt anders dan van een willekeurige dag in 2015?

Mijn punt is dat de performance over een kalenderjaar eigenlijk bar weinig zegt over het al dan niet op weg zijn om uw financiële doelstellingen te bereiken. Of het nu om de studie van uw kinderen gaat, de aflossing van uw hypotheek of het eerder met pensioen kunnen gaan.

Tegelijkertijd begrijp ik wel de wens en behoefte die er is om – onderweg naar het einddoel – af en toe de peilstok erin te stoppen en te bekijken waar je staat. Maar of dat nu op 31 december, 19 februari of 8 september is, is mij om het even…

Maar laat mij u toch een mooi beleggingsjaar in 2016 toewensen!

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten