Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in de categorie Rising Talent

Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. De finalisten voor deze prestigieuze prijzen zijn onlangs bekendgemaakt en nu gaan we dieper in op elk van de drie categorieën. Deze keer belichten we de drie genomineerde jonge getalenteeerde fondsbeheerder in de categorie Rising Talent.

Robert van den Oever 12 november, 2019 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar reikt dit jaar voor het eerst de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence uit. Deze Awards bekronen de deskundigheid van fondsmanagers, aanstormend beleggingstalent en fondshuizen die hebben laten zien dat ze over uitstekende beleggingsvaardigheden beschikken.

De de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence kent drie categorieën: Outstanding Portfolio Manager, Rising Talent en Outstanding Investment House. Per categorie krijgt u een uitgebreide toelichting op elk van de drie finalisten. Deze keer is dat de categorie Rising Talent.

Om in aanmerking te komen voor deze categorie, moet een fondsbeheerder een beleggingsstrategie hebben beheerd of co-beheerd die een Morningstar Analyst Rating van Bronze of hoger heeft of die een van de Morningstar Prospects is, een lijst met strategieën die overwogen worden om gevolgd te worden door de fondsanalisten van Morningstar. Kandidaten moeten een publiske beschikbaar track record op een strategie hebben van maximaal vijf jaar en moeten over die periode veelbelovende resultaten hebben laten zien. Die drie finalisten zijn:

 

Brian Brandsma - Vontobel

Brian Bandsma trad in 2002 als research analist in dienst bij Vontobel, de in de Verenigde Staten gevestigde boetiek die zich richt op kwaliteitsgroei. Voordat hij bij Vontobel kwam, begon hij zijn carrière bij Sanford C. Bernstein & Co waar hij vanaf 1998 werkte als senior financieel adviseur associate en sell-side researchassistent.

Bandsma had grote schoenen te vullen, toen hij het Bronze-rated fonds Vontobel Asia Pacific Equity overnam nadat Rajiv Jain, een manager die we hoog in het vaandel hebben, het bedrijf in maart 2016 verliet. Bandsma heeft samengewerkt met Jain en zodoende had hij het geluk om te kunnen leren van een geweldige mentor. Voordat hij hoofdbeheerder van deze strategie werd, was hij drie jaar Jain’s co-manager.

Zijn start was verre van eenvoudig, omdat de marktomstandigheden eind 2016 en begin 2017 duidelijk ongunstig waren voor deze kwaliteitsgroeibenadering. Bandsma bleef echter trouw aan de langetermijnfilosofie van Vontobel en heeft consequent de kwaliteitsgroei aanpak gevolgd en daarmee zeer veelbelovende resultaten opgeleverd.

 

Gordon Fraser - BlackRock

Gordon Fraser nam BGF Emerging Markets over in maart 2017, toen voormalig manager Luiz Soares het bedrijf verliet als gevolg van wijzigingen in het assortiment actieve fondsen van BlackRock. Fraser kwam in 2006 als analist bij BlackRock werken en heeft 12 jaar beleggingservaring. In 2011 is hij begonnen met het beheren van een hedgefonds - BlackRock Emerging Frontiers - dat sindsdien resultaat heeft opgeleverd voor beleggers.

Fraser verhuisde in de zomer van 2017 vanuit Londen naar Hong Kong om deel uit te maken van het 40-koppige Global Emerging Markets Fundamental Equities-team onder leiding van Andrew Swan. Hoewel Fraser niet zo ervaren is als sommige van zijn collega's, komt hij niet alleen over als een slimme en gepassioneerde belegger, maar levert hij ook solide top-down en bottom-up inzichten, die allemaal vertrouwen wekken in de toekomstperspectieven van de strategie.

Fraser heeft ook beter gepresteerd in zeer verschillende marktomgevingen, wat zijn vermogen weerspiegelt om met succes door het veranderende marktlandschap te navigeren met behulp van zijn flexibele aanpak. Vanwege onze overtuiging in Fraser werd de Morningstar Analyst Rating van BGF Emerging Markets in juni 2019 verhoogd van Neutral naar Bronze.

 

Calvin Ho - Franklin Templeton

Calvin Ho werd co-beheerder van het Silver-rated Templeton Global Bond-fonds toen Sonal Desai eind 2018 overstapte naar de rol van CIO vastrentende waarden. Hoewel dit zijn eerste ervaring is met portefeuillebeheer, is Ho een ervaren wereldwijde macro-onderzoeker. Hij werkte sinds 2005 nauw samen met Michael Hasenstab en Desai bij het bepalen van de strategische positionering voor deze portefeuille.

Ho was de eerste macro-onderzoeker die Hasenstab in 2005 had aangenomen. In 2018 is hij gepromoveerd tot co-leider van het onderzoeksteam. Zijn werk heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in enkele van de meest in het oog springende beleggingsbeslissingen van het team, met name in opkomende markten lokale schuld.

Het fonds onderscheidt zich door het vermijden van laagrenderende schulden van ontwikkelde markten en door de voorkeur voor opkomende landen waar het betere fiscale vooruitzichten ziet. Het fonds is ook bereid geweest om staatsobligaties in portefeuille te nemen die de rest van de markt schuwt (zoals Ierland tijdens de crisis in de eurozone van 2011, Oekraïne in 2015 toen het land zijn schuld herstructureerde, en meer recentelijk Argentinië).

De tegendraadse stijl op basis van hoge overtuiging van dit team heeft gezorgd voor een volatiele rit en dat kan op de korte termijn tegenwerken. Dat is de laatste tijd het geval, met name vanwege een positie van 3% -5% in onrustige lokale schulden in Argentinië en een kortlopend Amerikaans staatspapier. Maar op de lange termijn zal het geduld van dit team en het talent voor het vinden van waarde zijn vruchten blijven afwerpen, en we geloven dat Ho's bijdrage een belangrijke drijfveer achter dit succes is. 

 

Uitreiking op 14 november
De uitreiking van de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 zal plaatsvinden tijdens de Morningstar Investment Conference in Parijs op 14 november aanstaande.

Awards 2019 banner 600x225 uitsnede

Alle finalisten
Hier vindt u alle finalisten voor de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 in één oogopslag bij elkaar in een handig overzicht:

 

Methodologie
Om in aanmerking te kunnen komen voor deze Award moeten fondsbeheerders een of meer strategieën onder hun beheer hebben die verkrijgbaar zijn in ten minste twee Europese landen en die fondsen moeten een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze hebben.

Voor de Rising Talent categorie komen veelbelovende nieuwe beheerders in aanmerking als ze co-beheerder zijn op een strategie die verkrijgbaar is in ten minste twee Europese landen en een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze heeft, of als ze deel uitmaken van een fonds dat op de Morningstar Prospects lijst prijkt. Voor deze kandidaten geldt ook dat ze niet langer dan vijf jaar op hun huidige strategie mogen zitten, maar in die korte periode wel exceptionele resultaten moeten hebben geboekt.

Voor de fondshuizen die in aanmerking komen, geldt dat ze actieve distributie hebben in ten minste twee Europese landen en dat de beoordeling door Morningstar's fondsanalisten op hun Parent rating Positief moet zijn. Ook moeten ze sterke lange-termijn rendementen voor hun eindbeleggers hebben geboekt en hebben bewezen dat ze de belangen van die eindbeleggers boven hun eigen belangen stellen.

De volledige methodologie achter de selectie van finalisten en winnaars van deze Awards vindt u hier:

 

 

Awards 2019 banner 600x225

 

Lees meer:

Winnaars Morningstar Awards Nederland 2019

Finalisten Morningstar Awards Nederland 2019

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings