Fonds van de Week: Robeco BP Global Premium Equities

Het fonds Robeco BP Global Premium Equities had last van de neiging naar waarde-aandelen toen juist de groei-stijl het best in de markt lag. Toch geven het deskundige beheerteam en de goed doordachte beleggingsaanpak aanleiding voor een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 18 november, 2021 | 8:25
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP Global Premium Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Robeco BP Global Premium Equities

Dit fonds wordt geleid door de ervaren beheerder Christopher Hart die met zijn deskundige team een sterk track record heeft opgebouwd, dat de afgelopen jaren wat is afgekalfd doordat de groei-stijl in de markt prevaleerde, terwijl het fonds juist meer neigde naar waarde-aandelen.

De beleggingsfilosofie en de gestructureerde, door fundamentele research gedreven aanpak zijn volgens Morningstar-analist Jeffrey Schumacher nog altijd positief en de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds blijft Silver.

Uitgebreide toelichting

robeco bp gpe graph

 

Beheerteam
Dit fonds wordt sinds juli 2008 geleid door Chris Hart. Hij heeft ruime ervaring als analist en heeft zich bewezen als een getalenteerde portefeuillemanager sinds hij de verantwoordelijkheid op zich nam. Hij beheert het fonds samen met Josh Jones en Josh White. Beide co-managers werkten eerder met Hart als generalistische analisten en werden in respectievelijk 2014 en 2018 gepromoveerd naar hun huidige functies. Het driemanschap beheert verschillende wereldwijde fondsen die onderling veel overlap hebben.

De drie worden ondersteund door een toegewijd wereldwijd analistenteam dat bestaat uit drie analisten die in de afgelopen twee jaar zijn aangenomen en verschillende mate van ervaring hebben. Hoewel de kern van het team bestaat uit mensen met een lange staat van dienst, is de effectiviteit van het volledige team nog niet bewezen.

De groep wordt ondersteund door een groot, stabiel en hooggekwalificeerd team van portfoliomanagers en analisten die allemaal dezelfde filosofie en hetzelfde beleggingsproces volgen. Hun gezamenlijke aanpak vergroot het potentieel voor hefboomwerking en stimuleert de samenwerking binnen het team. De 11 sectoranalisten, 5 toegewijde strategieanalisten en 8 kwantitatieve analisten zijn essentieel voor het genereren van ideeën en bottom-up onderzoek.

Hart en Jones hebben zelf belegd in de strategie en dat helpt om hun belangen af te stemmen op die van hun eindbeleggers. Alles bij elkaar wordt dit fonds beheerd door een solide, ervaren en getalenteerd team. Daardoor verdient het een Above Average beoordeling op de People Pillar.

Fondshuis
Robeco toont een sterke beleggingscultuur en fungeert als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers en dat levert een Parent Pillar rating van Above Average op. In 2013 nam het Japanse financieel conglomeraat Orix een belang van 90% in Robeco en sinds 2016 is het volledig in handen van Orix.

De groep, die uit meerdere autonome vermogensbeheerders bestaat, is geherstructureerd. Deze reorganisatie leidde tot verloop in de hogere regionen van het bedrijf, en dat ging door toen RobecoSAM werd geïntegreerd in Robeco in 2020. Gelukkig heeft de instabiliteit aan de top geen invloed gehad op de beleggingsteams van Robeco. Het fondshuis is er over het algemeen in geslaagd om getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel wij een paar prominente portefeuillebeheerders hebben zien vertrekken in de afgelopen jaren.

Robeco blijft kapitaliseren op zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische strategieën en credits, terwijl andere gebieden daarbuiten gerationaliseerd worden. Duurzaamheid is geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën. Wel in verschillende mate, waarbij impact-strategieën nog altijd onder het RobecoSAM-label vallen. Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld genomen goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings.

Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van eindbeleggers door de nadruk te leggen op lange termijn risico-gecorrigeerde rendementen. Ook is het capaciteitsbeheer van de fondsen goed op orde.

Proces
Dit door onderzoek aangestuurde raamwerk is een kenmerk van Boston Partners. Het consequent toegepaste proces maakt gebruik van een goed ontworpen, gestructureerd aandelenselectiemechanisme dat bestaat uit drie pijlers: waardering, business fundamentals en momentum. De beproefde en herhaalbare aanpak levert het een Process Pillar beoordeling op van High.

Het proces begint met een kwantitatieve analyse die het universum van ongeveer 10.000 aandelen rangschikt op waarderingsratio's, momentumfactoren en fundamentals. De best scorende bedrijven (doorgaans 300-400 aandelen) worden nader geanalyseerd, waarbij wordt gekeken naar de belangrijkste ratio's en de trends van deze ratio's worden geanalyseerd. Om de resultaten van de kwantitatieve analyse te doorgronden en te valideren wordt fundamenteel onderzoek uitgevoerd op de resterende 100-150 bedrijven om vast te stellen of er een katalysator is die uiteindelijk de waarde van het aandeel kan ontsluiten. Zo'n katalysator kan zijn een nieuw product of dienst, verandering in het management, herstructurering of een kostenreductieprogramma.

De resulterende portefeuille bestaat uit 70-135 namen. Het proces kent weinig beperkingen, dus de blootstelling aan sectoren, regio's en marktkapitalisaties wordt bepaald door aandelenselectie. Het proces is duidelijk uiteengezet en behelst een goede combinatie van uitgebreid kwantitatief en kwalitatief onderzoek.

Prestaties
De toenemende voorkeur van deze strategie voor waarde-aandelen sinds 2017 viel samen met een sterke prestatie van momentum- en groeiaandelen in de bredere markt. Die tegenwind, gecombineerd met een zwakkere aandelenselectie, heeft het track record van het fonds aanzienlijk aangetast. In de afgelopen drie jaar hebben de beheerders veel namen verkocht vanwege de waarderingen die heel hoog werden doordat de markt naar records steeg.

Een sterke onderweging in software-, internet- en e-commercenamen was nadelig voor de performance. Ook een voorkeur voor Europese aandelen boven de Verenigde Staten, de neiging van het fonds naar mid-caps en overweging in energie en financiële dienstverlening pakten negatief uit. De aandelenselectie was over de hele linie zwak, met name in technologie, financiële dienstverlening en energie.

Regionale toewijzing wijst er duidelijk op dat het team worstelde op de duurdere Amerikaanse aandelenmarkt, waar een handvol groeiaandelen die niet in de portefeuille van dit fonds zaten, de markt hebben gedicteerd. Deze slechte korte-termijnresultaten hebben het volledige track record van Chris Hart aangetast: het fonds overtreft nog steeds het categoriegemiddelde, maar blijft gemeten over de periode vanaf de oprichting achter bij het rendement van de MSCI ACWI. Het track record van de beheerders tot 2017 was uitstekend, gedreven door een solide aandelenselectie, waarbij de meeste sectoren positief bijdroegen en aandelenselecties in de VS en de eurozone de drijfveer waren achter de prestaties.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse F laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP Global Premium Equities F EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd large-cap waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

robeco bp gpe table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- DWS Euro High Yield Corporates

Pimco Global Bond Fund

Ninety One Global Strategic Equity Fund

Schroder Global Sustainable Growth

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten