Fonds van de Week: MFS Meridian US Concentrated Growth Fund

De nadruk bij het MFS Meridian US Concentrated Growth Fund ligt op selectie van gezonde groeibedrijven van hoge kwaliteit met het oog op de lange termijn. De aanpak is geduldig en waarderingsbewust, warmee het fonds zich onderscheidt van de concurrentie. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Robert van den Oever 25 november, 2021 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

MFS Meridian US Concentrated Growth Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

MFS Meridian US Concentrated Growth Fund

Dit fonds is volgens Morningstar-analist Jeffrey Schumacher een sterke optie voor de lange termijn. Het deskundige beheerteam blijft trouw aan zijn geduldige, waarderingsbewuste beleggingsproces. De beheerders selecteren gezonde groeibedrijven met houdbare concurrentievoordelen en een sterke balans. Het ontbreken van de bekende technologiereuzen in de portefeuille, zoals Alphabet en Microsoft die juist een grote rol spelen in de benchmark, hebben het fonds in de afgelopen jaren parten gespeeld. Niettemin is een Morningstar Analyst Rating van Bronze op zijn plaats.

Uitgebreide toelichting

mfs us concentrated growth graph

 

Beheerteam
De twee capabele co-beheerders Jeff Constantino en Joe Skorski leiden de strategie met vaardige hand en profiteren van een omvangrijk en bekwaam analistenteam. Constantino begon in 2006 met het beheer van het in de Verenigde Staten gevestigde en breder gediversifieerde zusterfonds MFS Massachusetts Investors Growth Stock na zes jaar als aandelenanalist in MFS' centrale analisten team. Hij beheert deze in Luxemburg gevestigde fondsvariant sinds juli 2007.

Ook Skorski begon zijn carrière bij MFS in het aandelenanalistenteam en werd in juli 2029 co-beheerder op deze strategie. De twee beheerders delen dus een stuk geschiedenis. Ze beheren ook MFS Global Growth, een strategie met een vergelijkbare filosofie als deze, maar dan maar toegepast op een wereldwijd universum. Constantino begon met het beheer van het fonds in december 2008 en Skorski volgde in mei 2018.

Hetzelfde onderzoeksteam als waar beide co-managers hun carrière bij MFS zijn begonnen is een van de grootste troeven van deze strategie; meer dan 100 fundamentele analisten, waaronder 60 aandelenanalisten, verspreid over acht sectorteams. De aandelenanalisten doen diepgaand onderzoek naar bedrijven en geven koop-, verkoop- en houdaanbevelingen aan de portefeuillemanagers van MFS. Constantino en Skorski hebben ook een team van kredietanalisten tot hun beschikking om te helpen bij eventuele zorgen over de balans of solvabiliteit van een bedrijf. Tot slot helpt een team van meer dan 20 kwantitatieve analisten met monitoring van risico's.

Fondshuis
MFS heeft een consistente, lange-termijn aanpak en verdient een Above Average rating op de Parent Pillar. De sterke beleggingscultuur is onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Het researchtem is eveneens een sterk punt; het team telt ruim 100 analisten die de obligatie- en aandelentakken van het fondshuis ondersteunen. Het verloop onder het personeel is laag en hoewel het fondshuis ook analisten laat doorgroeien tot portoliomanager, zijn er ook volop mogelijkheden voor het carrièrepad naar beheerder.

MFS is altijd verstandig en transparant geweest over personele wijzigingen en neemt de tijd voor soepele overdracht. Vaak worden veelbelovende analisten als co-managers op een strategie gezet om hen de kneepjes van het beheerdersvak te leren. Fondsen waar analisten op die manier bij betrokken worden, hebben het de afgelopen jaren goed gedaan. Dat bewijst dat de mensen die de beslissingen nemen, inderdaad het vak van effectenselectie verstaan. Het beleggingshorizon is lang en dat komt tot uitdrukking in de doorgaans lage poreteuille-omzetten.

Het aanbod in obligatie- en multi-asset fondsen van MFS is niet zo sterk als bij concurrenten. Wel werkt het fondshuis aan verbeteringen, zoals onlangs de vorming van nieuwe posities voor risicobeheerders die de werklast van chief risk officer Joe Flaherty moeten verlichten. De verstandige aanpak van productontwikkeling onderstreept dat de lange-termijn mentaliteit doorwerkt in het hele bedrijf.

Proces
Consistente toewijding aan een gedegen filosofie en geduld zijn de sleutelkenmerken van deze strategie. Bheerders Jeff Constantino en Joe Skorski zijn van mening dat de markt onderschat welk uithoudingsvermogen  blue-chip bedrijven met sterke, verdedigbare concurrerendevoordelen hebben. Daartoe werken ze samen met het centrale analistenteam van MFS om interessante bedrijven te ontdekken met sterke merken, uniek intellectueel eigendom, prijsmacht en schaalbaarheid.

In overeenstemming met de langetermijnvisie van de strategie beoordelen Constantino en Skorski de duurzaamheid van alle voordelen van het bedrijf, zodat het bedrijf zijn strategie uitvoert op een manier die consistent is met de lange termijn levensvatbaarheid. Bovendien geven ze de voorkeur aan bedrijven met flexibele balansen die bovengemiddelde groei aan kunnen en rendementen op geïnvesteerd kapitaal kunnen laten groeien.

Er zijn geen strikte portfoliobeperkingen voor het opbouwen van een geconcentreerde portefeuille van 30-40 aandelen. Waarderingsdiscipline is een bepalend kenmerk van dit fonds. De beheerders beoordelen de waardering op een relatieve basis en jagen doorgaans niet op de duurste namen in de Russell 1000 Growth Index. De waarderingsneiging heeft het fonds de afgelopen jaren pijn gedaan, maar Constantino en Skorski blijven standvastig in het uitvoeren van deze verstandige aanpak.

Prestaties
Onderwogen zijn in de topposities van de Russell 1000 Growth Index heeft dit fonds de afgelopen jaren rendement gekost. Van begin 2013 tot en met oktober 2021 bleef de fondsklasse I1 USD met bijna 130 procentpunten achter bij de index, waarvan bijna tweederde te wijten was aan onderwogen zijn of het niet bezitten van Amazon, Meta, Tesla, Apple en Microsoft.

Recentere resultaten vertellen een soortgelijk verhaal; van januari 2020 tot en met oktober 2021 lag het fonds ruim 13 procentpunten achter bij de benchmark. De grootste boosdoener van de recente underperformance waren de technologiekeuzes van het fonds, aangezien zijn belangen in bedrijven als Fidelity National Information Systems aan waarde verloren terwijl de technologieposities van de index meer dan verdubbelden.

Ondanks de recente uitdagingen blijft deze strategie redelijk aantrekkelijk vanuit een voor risico gecorrigeerd perspectief. Onder leiding van Jeff Constantino presteerde het fonds beter dan het categoriegemiddelde dankzij een betere bescherming tegen neerwaartse effecten, hoewel het niet genoeg was om de index te verslaan. Het fonds biedt een sterke neerwaartse bescherming door zich te concentreren op het kopen van bedrijven met Economis Moats, het begrip waarmee Morningstar de voorsprong op concurrenten aangeeft. Dat blijkt uit de 95% down-capture-ratio van het fonds onder Constantino's leiding van juli 2007 tot en met oktober 2021, die ruimschoots beter was dan de down-capture-ratio van zijn gemiddelde categoriegenoot die op 109% uitkomt.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van MFS Meridian US Concentrated Growth Fund W1 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

mfs us concentrated growth table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco BP Global Premium Equities

DWS Euro High Yield Corporates

Pimco Global Bond Fund

Ninety One Global Strategic Equity Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten