Fonds van de Week: JP Morgan US Value Fund

Hoofdbeheerder Clare Hart van het JP Morgan US Value Fund heeft haar deskundigheid bewezen bij andere JP Morgan fondsen en ook hier zijn de resultaten sterk. De aanpak op basis van waardering en kwaliteit wordt zorgvuldig uitgevoerd door het team en dat brengt een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 31 augustus, 2022 | 14:23
Facebook Twitter LinkedIn

JP Morgan US Value Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

JP Morgan US Value Fund

Dit fonds heeft met Clare Hart een ervaren en deskundige beheerder die zich ook bij andere JP Morgan-strategieën bewezen heeft. De kern van de aanpak is kopen op waardering in combinatie met kwaliteitskenmerken die sterke en stabiele resultaten voor een langere periode brengen. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse C is Silver.

 

Uitgebreide toelichting

JPM US value graph

 

Beheerteam
Een bekwame manager en haar ervaren ondersteuningsteam brengen deze strategie een High rating op de People Pillar. Voormalig hoofdmanager Jonathan Simon vertrok in mei 2019 en werd opgevolgd door Clare Hart. Zij was sinds 2012 al de aangewezen portefeuillebeheerder, maar zonder dagelijkse betrokkenheid.

Hart bracht het fonds in lijn met de Amerikaanse fondsvariant die zij sinds maart 2004 beheert. In 2019 kwamen er twee nieuwe leden bij het managementteam. De ene werkt sinds 2012 met Hart als analist, terwijl de ander al 30 jaar ervaring heeft, onder meer als  hoofd aandelenbeleggingen. Beide werden in november 2019 ook aangesteld als medebeheerders van Hart bij het JPMorgan Equity Income fonds, dat een aanzienlijke overlap met deze strategie heeft, maar tegelijk een minimum-vereiste voor dividendrendement en iets strengere kwaliteitscriteria heeft.

De managers werken samen met twee toegewijde analisten en hebben daarnaast ook nog bredere analytische ondersteuning binnen het fondshuis. De teamleden hebben zelf ook belegd in dit fonds. Hart heeft meer dan $ 1 miljoen in deze strategie belegd.

Fondshuis
De sterke beleggingscultuur van J.P. Morgan Asset Management, die tot uiting komt in de langdurige dienstverbanden van zijn goed op elkaar ingespeelde portfoliomanagers en diepgaande analytische middelen, ondersteunt handhaving van de Above Average beoordeling op de Parent Pillar.

In de diverse activaklassen en regio's bevat de gevarieerde line-up van het fondshuis veel fondsen die een Morningstar medal dragen, zoals de hoog aangeschreven Amerikaanse aandeleninkomstenstrategie die wereldwijd beschikbaar is. Er is de laatste tijd wat verloop geweest in het multi-asset team, maar het blijft zeer goed toegerust en ervaren. Het behoud van managers en de mate van afstemming voor Amerikaanse beleggingsfondsen steken gunstig af bij de concurrentie. De beloning van managers legt de nadruk op fondsbezit boven aandelenbezit, wat kenmerkend is voor een beursgenoteerd bedrijf.

Het bedrijf blijft zijn assortiment stroomlijnen en zijn middelen verder integreren. Zo werd eind 2019 de divisie multi-asset solutions gecombineerd met de passieve capaciteiten. Het bedrijf heeft geen trendy aanbiedingen gelanceerd, omdat het zijn passieve activiteiten de laatste tijd grotendeels heeft uitgebreid, maar overlap in het fondsenaanbod als gevolg van een overname en ongunstige fondslanceringen in het verleden drukken op op de succesratio, die het percentage fondsen meet dat overleeft en tevens beter heeft gepresteerd dan concurrenten.

De kostenniveaus worden regelmatig wereldwijd naar beneden bijgesteld; ze zijn relatief goedkoper in de Verenigde Staten dan daarbuiten. Het bedrijf bouwt ook aan zijn ESG-capaciteiten en ondersteunt onderscheidende initiatieven op het gebied van diversiteit.

Proces
De succesvolle benadering van hoofdmanager Clare Hart om kwaliteitsaandelen te kiezen tegen aantrekkelijke waarderingen brengt een Process Pillar beoordeling van Above Average. Net als bij zusterstrategie JPMorgan Equity Income speurt Hart het Amerikaanse large-cap universum af op zoek naar bedrijven met consistente winsten, hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal, conservatieve financiële parameters en een sterk management.

In tegenstelling tot het Equity Income zusterfonds is hier geen vereiste voor dividendrendement van toepassing, en de managers hebben meer flexibiliteit om in cyclische aandelen te beleggen en om op koopjes te jagen onder aandelen die flink om de oren zijn geslagen. Hart zal geen al te hoge premie willen betalen voor aandelen, ook niet als daar kwaliteit tegenover staat. Dat geeft aan dat waarderingen in deze strategie cruciaal zijn bij aankoop- en verkoopbeslissingen.

Afhankelijk van de kenmerken van een sector, beoordeelt Hart verschillende prijs en enterprise value multiples om de waarde te beoordelen. Bij het opbouwen van de 85 tot 110 aandelen tellende portefeuille maximaliseert zij nieuwkomers doorgaans op 5% van de activa, maar al langer bestaande posities hebben zo'n limiet niet. Hart behoudt doorgaans blootstelling in meer of mindere mate aan elk van de sectoren in de Russell 1000 Value Index, maar relatieve wegingen kunnen onderling tot 10 procentpunten verschillen. De geduldige benadering van Hart heeft de portefeuilleomzet tot een minimum beperkt. De jaarlijkse omzet varieerde sinds 2017 tussen 14% en 32%.

Prestaties
Door de wisseling van hoofdbeheerder is het track record van het fonds vóór juni 2019 niet relevant. Hoewel Clare Hart's track record op dit fonds nog maar kort is, heeft ze bewezen gedurende haar langere periode bij de Amerikaanse variant van dit fonds. Vanaf haar start daar in maart 2004 tot en met april 2022 heeft de institutionele fondsklasse een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,5% laten zein en daarmee versloeg het de Russell 1000 Value Index en ook de Morningstar Categorie large cap waarde met respectievelijk 0,6 en 1,3 procentpunt.

De bovengemiddelde resultaten waren opmerkelijk consistent: de maandelijkse voortschrijdende driejaarlijkse rendementen waren meer dan vier vijfde van de tijd beter dan de benchmark. En de superieure voor risico gecorrigeerde resultaten, waaronder de Sharpe-ratio, waren ook indrukwekkend, gezien de neiging tot economisch gevoelige sectoren.

Dankzij de vakkundige uitvoering van Hart kon het fonds de benchmark bijbenen tijdens recessies. Het rendement van het fonds is zelfs binnen de 1,2 procentpunt van de index gebleven tijdens 10 van de 11 marktdalingen van 10% of meer tijdens het dienstverband van Hart (het deed het 4,7 procentpunt beter tijdens een uitverkoop begin 2009).

Het fonds heeft de neiging om beter te presteren wanneer de markten stijgen. Zo versloeg de fondsklasse C acc USD die we hier beschrijven de benchmark over de periode van 24 maart 2020, het dieptepunt van de markt, tot en met december 2020, met een cumulatieve stijging van 65,6% ten opzichte van de stijging van 64,2% van de index. Het fonds presteerde behoorlijk tijdens de 12 maandsperiode tot en met april 2022. Het rendement van 3,3% overtrof de index die 1,3% won en ook het categoriegeiddelde van 1,7%. Tijdig opgebouwde posities in techgigant Microsoft en farmaciebedrijf Eli Lilly droegen het meest bij aan de outperformance ten opzichte van de benchmark.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JP Morgan Investment Funds - US Value Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

JPM US value table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group New Perspective Fund

T. Rowe Price Global Allocation Fund

Capital Group New Economy Fund

Vanguard LifeStrategy 60% Equity ETF

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten