8 Aanzienlijk ondergewaardeerde Europese aandelen

Waarom zijn deze aandelen ondergewaardeerd en wat is daarvoor de -onterechte- reden?

Maarten van der Pas 23 mei, 2012 | 17:57
Facebook Twitter LinkedIn
ArcelorMittal
Moat*: Narrow
Onzekerheid: High
Fair value: EUR 37,00
Koers/fair value: 0.31
Star rating: *****

De onzekere vooruitzichten in Europa komen volledig terug in de koers van ArcelorMittal dat momenteel wordt verhandeld tegen het laagste niveau sinds 2009. Terwijl het grootste staalconcern van de wereld nu een sterkere balans kent, zijn activa heeft gestroomlijnd en een gunstiger positie heeft wat betreft grondstofkosten.

Arce

lorMittal staat op Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
Naar analyse aandeel ArcelorMittal >


BG Group
Moat: Narrow
Onzekerheid: Medium
Fair value: GBX 2.000,00
Koers/fair value: 0.63
Star rating: ***** 
BG Group staat aan de vooravond  van een meerjarige periode van dubbelcijferige groei die niet wordt geëvenaard door zijn concurrenten. Gestuwd door een voordelige positie  bij de gasvelden voor de kust van Brazilië, Amerikaanse schaliegasbronnen met lage productiekosten en de toevoeging van twee LNG-treinen in Australië zou BG een jaarlijkse samengestelde productiegroei van 14 procent tot 2014 moeten kunnen laten zien. Het gros van deze positieve factoren zit is niet in de huidige koers van de geïntegreerde olie- en gasonderneming verdisconteerd.

Daar komt nog bij dat BG goed gepositioneerd is om het komende decennium te kapitaliseren op de wereldwijd toenemende vraag naar LNG (liquefied natural gas). Het heeft de capaciteit om elk moment zijn gasvoorraad (tegen lage productiekosten) naar de markten met de beste prijzen te dirigeren. Op korte termijn kunnen aanvullende positieve resultaten in Brazilië en duidelijkheid over toekomstige investeringen in Kazachstan de aandelen opjagen.

BG Group staat op Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
 


Fiat Group
Moat: None
Onzekerheid: High
Fair value: EUR 14,00
Koers/fair value: 0.26
Star rating: *****  
Naar mening van Morningstar-analist Richard Hilgert heeft de markt de intrinsieke waarde van de personenwagenactiviteiten van Fiat na de afsplitsing van de industriële tak onvoldoende verdisconteerd in de aandelenkoers.

De combinatie Fiat-Chrysler kan nog een aanzienlijk operationeel hefboomeffect opleveren, aangezien beide autobouwers weinig geografische en productoverlap vertonen. Daarnaast hebben de twee ondernemingen nog het nodige integratiewerk voor de boeg op het gebied van inkoop, ontwikkeling, delen van componenten en platformen en productiecapaciteit, met alle schaalvoordeel vandien.
 

Fiat staat op Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
Naar analyse aandeel Fiat >


France Telecom
Moat: Narrow
Onzekerheid: Medium
Fair value: EUR 21,00
Koers/fair value: 0.49
Star rating: *****

France Telecom blijft de favoriete Europese telecommaatschappij van Morningstar. De telco heeft op de Franse thuismarkt voor mobiele telefonie een aandeel van 42 procent. Voorheen waren er maar drie aanbieders van telecomdiensten met een eigen netwerk in Frankrijk, deze markt heeft voor Europa een relatief lage penetratiegraad (minder dan 100 procent) en de aanbieders opereren rationeel en winstgevend.

Maar Iliad heeft een licentie verworven om de vierde telecomoperator in Frankrijk te worden en gaat naar verwachting dit jaar nog zijn diensten tegen lage tarieven aanbieden. Toch denkt Morningstar-analist Allan Nichols dat de komst van Iliad de markt overdreven schrikt heeft aangejaagd waardoor er een fantastische koopmogelijkheid is ontstaan voor France Telecom, een zeer renderend (dividend)aandeel. 

France Telecom staat op 
 Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
Naar analyse aandeel France Telecom >
 


HSBC
Moat: Narrow
Onzekerheid: High
Fair value: GBX 760,00
Koers/fair value: 0.68
Star rating: ****

De koers van het aandeel HSBC is samen met die van andere Europese banken mee naar beneden gegaan. maar het business model van de Britse bank met een aanzienlijk concurrentievoordeel dat het op een veilige afstand van de staatsschuldencrisis in de eurozone blijft. HSBC heeft geen materiële blootstelling aan landen in de periferie van Europa en is goed gekapitaliseerd. Het is dus onwaarschijnlijk dat het zijn buffers moet aanvullen door een aandelenemissie met alle verwatering vandien.

Morningstar-analist Erin Davis denkt dat zijn positie als vooraanstaande handelsbank en zijn blootstelling aan opkomende markten HSBC helpen om zijn winst te laten groeien ondanks stagnatie in Europa. 

HSBC staat op 
 Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
Naar analyse aandeel HSBC >
  


Roche
Moat: Wide
Onzekerheid: Medium
Fair value: USD 52,00
Koers/fair value: 0.83
Star rating: **** 

Doordat zijn medicijnen nog lang door patenten beschermd zijn heeft Roche van de biotechondernemingen de minste blootstelling aan concurrentie van generieke farmaceuten. Patenten lopen niet eerder af dan 2012 -wanneer Rituxan zijn bescherming in Europa verliest- en het management van de Zwitserse farmaceut implementeer nu al strategieën om toekomstige concurrentiedruk op te vangen. Morningstar-analist Karen Anderson 

Roche staat op  Morningstar's lijst van aanbevolen aandelen.
Naar analyse aandeel Roche >
  


RWE
Moat: Narrow
Onzekerheid: Medium
Fair value: EUR 51,00
Koers/fair value: 0.62
Star rating: *****

Hoewel een Armageddon voor elk moment om de hoek kan komen kijken vindt Morningstar-analist dat Travis Miller dat een rampscenario al sinds half september vorig jaar in de koers van RWE is ingeprijsd. Het management van de energiemaatschappij heeft de problemen op de korte termijn niet van een suikerlaagje voorzien en de markt heeft geen respijt gegeven. Het besluit van de regering-merkel om kerncentrales in Duitsland te sluiten kan RWE 2,5 miljard euro aan netto EBITDA (30 procent) kosten en een zwakke economie kan tot enkele jaren van een vlakke groei leiden.

Maar Morningstar denkt de koersval van 50 procent van RWE in de eerste negen maanden van 2011 (tegenover een daling van 28 procent van de DAX index) excessief is. Het aandeel RWE is daardoor absurd goedkoop op basis van diverse waarderingsmethodes. Het dividendrendement zal naar verwachting 30 procent lager uitpakken in 2012 om daarmee een pay out ratio van 60 procent te houden, maar is nog steeds 6 procent hoger zelfs na het herstel van het aandeel eind september 2011.

Als RWE weet te navigeren door de huidige omstandigheden van lagere prijzen, trage vraag naar energie, krappe kasstroom en overheidsinterventie dan kan het aandeel op lange termijn rendement bieden voor aandeelhouders.


Vivendi
Moat: Narrow
Onzekerheid: Medium
Fair value: EUR 21,29
Koers/fair value: 0.60
Star rating: ***** 

Net als bij France Telecomis het aandeel Vivendi getroffen door de ongerustheid in de markt na de komst van Iliad als vierde aanbieder van telecomdiensten in Frankrijk. Maar Vivendi is veel meer dan de tweede grootste Franse telecom operator. Het heeft uitgebreide telecombelangen in Afrika en Brazilië, betaaltelevisie in Frankrijk, het ontwikkelt computer games en zit in muziek. Die kunnen eventuele mindere telecomprestaties in Frankrijk compenseren. Het aandeel betaalt ook een mooi dividend.


*Met het begrip 'moat' (letterlijk slotgracht) duidt Morningstar de concurrentievoordelen van een onderneming aan: een business plan waarmee het concurrenten op afstand weet te houden zoals een slotgracht de belagers van een kasteel. Een 'wide moat' betekent dat een onderneming een aanzienlijk voordeel heeft ten opzichte van concurrenten. Een 'narrow moat' duidt op een kleiner concurrentievoordeel en bij 'none moat' is er geen  concurrentievoordeel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings