Mickey Mouse ontmoet Darth Vader

Walt Disney koopt de rechten op Star Wars en Indiana Jones. Dat is echter geen reden voor Morningstar om de waardering van het aandeel Disney aan te passen.

Maarten van der Pas 01 november, 2012 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

Walt Disney koopt voor 4 miljard dollar Lucasfilm, de filmmaatschappij van George Lucas en maker van de Star Wars- en Indiana Jones-series. Dat maakte het entertainmentconcern dinsdag bekend. Disney krijgt met de overname de marketing-rechten van de Star Wars films in handen en liet weten dat er al voor 2015 een nieuwe Star Wars episode 7 staat gepland.

De helft van de overnamesom wordt in cash uitbetaald. Voor de andere helft geeft Disney circa 40 miljoen aandelen uit. Morningstar-analist Michael Corty is verheugd dat Disney de 40 miljoen aandelen in de komende twee jaar gaat terugkopen. Dat komt bovenop het al bestaande aandeleninkoopprogramma.

Disney zijn imperium de laatste jaren flink uitgebreid met een aantal bekende namen. In 2006 kocht het concern animatiestudio Pixar en in 2009 werd stripuitgeverij en productiemaatschappij Marvel Entertainment toegevoegd. ‘Op het eerste oog lijkt de overname van Star Wars een strategisch sterke zet’, oordeelt Corty. ‘Disney is erg goed in het toevoegen van waarde aan iconische merken en filmpersonages.’

De analist vindt dat Disney een redelijke prijs betaalt voor Lucasfilm. ‘Disney vertelde tijdens de analistencall dat het alleen waarde aan de Star Wars franchise heeft toegeschreven. Dus elke upside van kleinere merken van Lucasfilm zoals Indiana Jones leiden meteen tot opwaarts potententieel voor Disney.’

Morningstar’s fair value van Walt Disney (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) laat Corty ongewijzigd. In ogen van Morningstar is de entertainmentonderneming momenteel redelijk gewaardeerd. De koers van USD 49,12 zit vrijwel op het niveau van de fair value van USD 50.00. Het aandeel Disney noteert dan ook drie sterren wat betekent dat het fair is gewaardeerd (op een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 voor maximaal ondergewaardeerd).

Lees de volledige analyse van het aandeel Disney >

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
The Walt Disney Co103,33 USD0,54Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten