De Morningstar Awards gaan altijd door

Enige mate van bescheidenheid paste de Morningstar Awards 2008. De financiële crisis hakte er flink in. Toch bleken beleggingsfondsen voor veel beleggers nog steeds de beste optie.

San Lie 06 maart, 2014 | 13:58
Facebook Twitter LinkedIn

Dat de Morningstar Awards altijd doorgaan bewijst het jaar 2008. Het bloed vloeide door de straten, beurskoersen waren fors gekelderd mede na het failissement van Lehman Brothers. En toch werden de Morningstar Awards over 2008 uitgereikt, en wel op een bescheiden bijeenkomst op 9 maart 2009 in Dauphine te Amsterdam.

“Kip met patat”, dat stond er naar wat ik begreep die avond op het menu (ik was er zelf niet bij). Van uitbundigheid was geen sprake, eerder van soberheid. Beleggers hadden een zeer zwaar jaar achter de rug, dus enige mate van bescheidenheid paste de beleggingssector.

Mijn voorganger Freddy van Mulligen benadrukte die avond dat “[d]e winnaars hebben wel iets uit te leggen, vooral de aandelenfondsen en de high yield obligatiefondsen”. Tegelijkertijd [w]illen we ook in crisistijd die managers belonen die verstandig en slim met het aan hun toevertrouwde geld omgaan.”

Morningstar's toenmalige Global Head of Fund Research en keynote speaker Don Phillips, die overigens op 27 maart aanstaande vereerd wordt met een Lifetime Achievement Award, benadrukte dat beleggingsfondsen een moeilijk jaar achter de rug hadden, maar dat ze nog steeds voor veel beleggers de juiste beleggingsmogelijkheden bieden. “In de VS liet 25 procent van de aandelen een rendement lager dan -75 procent zien. Bij beleggingsfondsen was er onder de 15.000  aandelenfondsen (zonder leverage) slechts één fonds te vinden met een rendement lager dan -75 procent.”

Inderdaad, kijk ik naar de winnaars van de Morningstar Awards over 2008, dan zie ik dat veel fondsen weliswaar een negatief rendement lieten zien over 2008, maar dat de winnaars op de langere termijn wel duidelijk beter hebben gepresteerd dan hun concurrenten en daarbij een lager risico hebben laten zien.



(Klik op tabel voor vergroting)


Morningstar's head of research Benelux San Lie blikt terug op 10 jaar Morningstar Awards. Lees ook:


De eerste Morningstar Awards in Nederland
Welk beleggingsfonds had de illustere eer om ooit een Morningstar Award te winnen en later de - meest negatieve - Morningstar Analyst Rating Impaired te krijgen? Duik mee in de geschiedenis van fondsenland.

Uit de oude doos van de Morningstar Awards... terug naar 2004
De Morningstar Awards bestaan dit jaar 10 jaar. Wat is er in de loop van de jaren veranderd, of niet veranderd, bij de methodologie en categorieën waarvoor een Award wordt uitgereikt?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten