Vertrouwen

Beleggers kunnen fondshuizen waar het verloop onder het personeel hoog is, waar beheerders snel vertrekken, waar beheerders nauwelijks in hun eigen fondsen beleggen en waar men ook nog eens bovengemiddele kosten rekent beter links laten liggen.

San Lie 24 maart, 2014 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

Of het nu de privésfeer betreft of dat om een zakelijke transactie gaat, vertrouwen is de basis van elke betekenisvolle relatie. Op het moment dat u besluit een deel van uw vermogen te gaan sparen of te gaan beleggen, wilt u er zeker van zijn dat de partij waarmee u in zee gaat, het beste met u en uw vermogen voor heeft.

Na een aantal schandalen in de Amerikaanse beleggingsfondsensector in 2003, waarbij de betrokken fondshuizen hun eigen belang boven die van hun beleggers stelden, zijn wij als Morningstar het onderwerp ‘stewardship’ nauwgezet gaan bestuderen.

Ons doel was om te bezien of er een bepaald patroon zichtbaar was dat beleggers kon helpen die fondshuizen die het beste met ze voor hebben te onderscheiden van die huizen die daar minder belang aan hechten. We keken hierbij niet alleen naar de vraag of fondshuizen zich wel of niet aan de wet houden, maar met name naar factoren als bedrijfscultuur, kwaliteit van directie en toezicht, beloningsstructuren van de fondsmanagers en fondskosten.

Morningstar's vorige week verschenen rapport bevestigt eigenlijk alles wat wij in 2011 ook al constateerden: fondshuizen waar het verloop onder het personeel hoog is, waar beheerders (relatief) snel vertrekken, waar beheerders nauwelijks in hun eigen fondsen beleggen en waar men ook nog eens bovengemiddele kosten rekent, zijn over het algemeen fondshuizen die je beter links kan laten liggen.

Gelukkig zijn er ook fondshuizen die het belang van hun beleggers wel voorop stellen. In het lijstje van 20 grootste Amerikaanse fondshuizen (die in de VS meer dan twee derde van het vermogen in beleggingsfondsen beheren) springen American Funds, Dodge & Cox, T. Rowe Price en Vanguard er in positieve zin uit. Alhoewel ons onderzoek, mede vanwege de superieure datakwaliteit, zich op de VS richtte, lijken de conclusies mij universeel en zou je als belegger ook de de eigen fondsen langs de meetlat van deze criteria mogen leggen.


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten