33 Niet te missen beleggingsfondsen

Deze fondsen maken het verschil in uw beleggingsportefeuille. Ze onderscheiden zich met hun beheerteam, strategie, rendement en kosten. 33 Keer de hoogste rating ‘Gold’.

Maarten van der Pas 23 januari, 2013 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn

Na eerder een overzicht te hebben gepresenteerd met beleggingsfondsen die de van de Morningstar-analisten de allerlaagste waardering - ‘Negative’ - krijgen, is het nu tijd om het beste onder beleggingsfondsen te brengen. In dit artikel worden 33 aandelen- en obligatiefondsen besproken in diverse categorieën en met een focus op Europa, de Verenigde Staten, opkomende markten of de wereld en die de hoogste rating ‘Gold’ noteren.

De analisten van Morningstar beoordelen voor hun Analyst Rating beleggingsfondsen aan de hand van 5 aspecten: beheerteam, fondshuis, beleggingsproces, rendement en kosten. Op basis daarvan geven ze het fonds de beoordeling 'Negative', 'Neutral', 'Bronze', 'Silver' of 'Gold'. Van de fondsen met een waardering 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' verwachten de analisten dat ze over een economische cyclus heen en onder verschillende marktomstandigheden een hoger rendement dan de benchmark en/of het gemiddelde van de categorie boeken. Simpel gezegd: deze actief beheerde fondsen verslaan de benchmark en de fondsmanager bewijst zijn meerwaarde. Hiermee zegt de Analyst Rating iets over het toekomstig rendement van een beleggingsfonds, in tegenstelling tot de Morningstar Rating of ‘sterrenrating’ die alleen de historische prestaties beoordeelt.

Krijgt een fonds een 'Gold’ rating', dan is er sprake van een uitstekend beleggingsfonds dat zichzelf op –het merendeel van- de vijf de pijlers onderscheidt en waarvan de Morningstar-analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn. Rode draad in de onderstaande oordelen over de ‘Gold’ fondsen is dat hun beheerders durven af te wijken van de index met een hoge active share. Het beheerteam is sterk en ervaren en hun strategie is solide en heeft zich -over het algemeen- over een langere tijd bewezen. De ‘Gold’-fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn komen van mooie, kleine gespecialiseerde fondshuizen als Kempen, Aberdeen en Skagen. Maar ook grote jongens als BlackRock zijn vertegenwoordigd.

Waarschuwing
Een waarschuwing is op zijn plaats: een belegger moet niet blindelings in deze fondsen stappen. Hun strategie kan tegendraads zijn en soms stellen ze beleggers op de proef en testen ze hun geduld. Kortom, ook al hebben deze fondsen een gouden status, dat wil niet zeggen dat ze in elke beleggingsportefeuille passen. Maar een belegger doet er in elk geval goed aan om zich in deze fondsen te verdiepen, te kijken of hij de specifieke eigenschappen begrijpt en na te gaan of ze passen bij zijn blootstelling aan bijvoorbeeld wereldwijde aandelen, obligaties of opkomende markten .

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid