De Morningstar Awards en alles wat er bij komt kijken

Traditiegetrouw volgen na de bekendmaking van de nominaties voor de Morningstar Awards de mails en telefoontjes met 'Waarom staat mijn fonds er niet bij?' en 'Jullie berekening klopt niet'. Hierbij tekst en uitleg.

San Lie 14 februari, 2013 | 0:03
Facebook Twitter LinkedIn

Voor ons als fondsanalisten is er eigenlijk weinig eer te behalen aan de Morningstar Awards. Het zwaarste deel van het werk, namelijk het rangschikken van de fondsen per categorie gebeurt door de computer. Die berekent aan de hand de rendementen over 1, 3 en 5 jaar en het genomen risco (20 procent van de score) wat de volgorde is van alle fondsen die meedingen naar een Award. De historische voor risico en kosten gecorrigeerde prestaties bepalen dus de initiële ranking.

Daarna komen wij als analisten pas in beeld en ons werk bestaat voornamelijk uit het controleren van de fondsen die bovenaan de ranglijst staan. Is het fonds echt voor particuliere beleggers toegankelijk of is het alleen voor institutionele beleggers bedoeld? Hoe grillig is het rendementverloop geweest over de afgelopen vijf jaar? Elk fonds dat niet minimaal 3 van de laatste 5 jaar een outperformance heeft laten zien ten opzichte van de categoriemediaan wordt uitgesloten. Daarnaast checken we ook of een fonds dat voor nominatie in aanmerking komt ook daadwerkelijk in Nederland te koop is.
Deze kwalitatieve criteria staan overigens uitgebreid beschreven in ons methodologiedocument.

Winnaars van morgen 
Hoewel het ‘zwaarste’ werk dus bij de computer ligt, ligt het ‘meeste’ werk bij ons. En dat terwijl de methodiek achter de berekening van de genomineerden en uiteindelijke Award-winnaars ver af liggen van hoe wij als analisten beleggingsfondsen beoordelen op hun toekomstig potentieel. Dat is namelijk wat we doen middels het afgeven van onze Morningstar Analyst Rating. Met het afgeven van een positieve rating (Gold, Silver, Bronze), spreken we ons vertrouwen uit in een fonds. Vinden we een fonds ‘wel aardig’, dan geven we het een Neutral waardering. En denken we dat er betere alternatieven zijn, dan geven we een fonds een Negative rating. Wij als analisten kijken dus vooruit, waar de Awards terugkijken op historische prestaties van een fonds.

Gelukkig kunnen wij onze analytische vaardigheden toch nog deels inzetten bij de grotendeels kwantitatief gedreven Awards. Alhoewel wij te pas en te onpas aangeven dat een Award niet per sé een aankoopsignaal is, weten we dat een deel van u toch de winnende fondsen koopt. Mede om die reden hebben wij als analisten de mogelijkheid om – in overleg met ons Europese Hoofd Research – een fonds uit te sluiten indien wij gegronde redenen hebben om aan te nemen dat de tot dusverre gerealiseerde outperformance in de toekomst niet meer haalbaar is. Zie pagina 7 van het methodologiedocument:

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid