Help, de zomer komt eraan

Juni is kennelijk de maand waarin ieder fondshuis nog even graag in contact wil komen met haar beleggers. Dat vraagt om selectief zijn. En een kijkje in de keuken door Jan Kees de Jager.

San Lie 06 juni, 2013 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

De uitnodigingen voor allerlei bijeenkomsten vliegen ons letterlijk om de oren. Ik heb hier op zich niets op tegen, zij het dat de agenda het helaas niet toelaat naar al deze presentaties te gaan.

Ik moet dus heel selectief zijn. Uiteraard ga ik naar de bijeenkomst die W.P. Stewart binnenkort organiseert voor haar trouwe beleggers. De reden is simpel: ik volg het W.P. Stewart Holdings Fund en het fondshuis neemt een aantal van haar analisten mee, waardoor ik mij een beter beeld kan vormen van de organisatie en de mensen die uiteindelijk de portefeuille invullen. Ditzelfde gold voor de bijeenkomst van iShares over minimum volatility waar ik vorige week aan refereerde.

Een nieuwe trend in dit kader is, dat fondshuizen samen iets organiseren. Zo was er deze week de zogenaamde Waterside Convention, dit jaar georganiseerd door Amundi, Delta Lloyd, Henderson, Invesco, Kempen en UBS. Aardig was, dat in korte maar diepgaande workshops - onder de noemer “diversiteit” - gesproken werd over onderwerpen als het beleggen in niet-traditionele markten, senior-secured loans en high-alpha strategieën.

De Jager meets Bush
Daarnaast gaf voormalig minister van financiën Jan Kees de Jager een kijkje in de keuken en vertelde hoe de onderhandelingen met de Grieken er aan toe zijn gaan: “The Hellenic Republic is expecting your money now”. Maar hij plaatste ook de economische omvang van de verschillende economische grootmachten in een context. Zo waren de Chinese en Indiase economieën bij elkaar opgeteld tot circa 1820 groter dan de Amerikaanse.

Tot slot had De Jager nog een leuke anekdote over hoe hij hals over kop premier Balkenende moest vervangen bij de G20 Top in november 2008. Door het natte weer kwam De Jager letterlijk als laatste over het marmer aanglijden, wat er voor zorgde dat bij het handenschudden zijn hand boven lag, wat kennelijk ongebruikelijk is.

Hulde aan de fietsers!
Verder wil ik graag al die duizenden fietsers die de afgelopen dagen per fiets voor het goede doel de Alpe d’Huez hebben beklommen nog eens in het zonnetje zetten. Ook vanuit de financiële wereld deden veel mensen mee. Zij doen dit om zoveel mogelijk geld in te zamelen om kanker te overwinnen. Vorig jaar werd er ruim 32 miljoen euro bij elkaar gefietst en ik ben heel benieuwd wat dit jaar het eindbedrag is.

Ik heb hem helaas nooit gereden, maar als je de verhalen hoort en leest van de mensen die dit wel hebben gedaan, krijg je de rillingen en springen de tranen je in de ogen. Veel deelnemers hebben een of meerdere dierbaren verloren aan deze slopende ziekte en fietsen vanuit die persoonlijke betrokkenheid mee.

De afgelopen jaren liet Kempen een aantal teams meerijden en mijn voorganger Freddy van Mulligen was daarbij altijd van de partij. Dit jaar zijn onder andere medewerkers van ING Investment Management de de berg een aantal keer op en neer gegaan. Grote klasse!

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten