Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, toont voor juni wat meer wisselingen dan in de voorafgaande maanden. Net als vorige maand bleef de lijst relatief stabiel in termen van koers/Fair Value verhoudingen.

Robert van den Oever 12 juni, 2017 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor juni laat een opleving in het aantal wisselingen zien. Er verdwenen 8 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 9 voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Deze maand werden enkele bedrijven ingewisseld voor andere omdat hun kernactiviteiten zich voor het grootste deel buiten Europa plaatsvinden, en daarom horen ze niet langer op een Europees georiënteerde lijst. Verder viel er deze maand één bedrijf van de lijst af omdat het wordt overgenomen en daardoor van de beurs zal verdwijnen. Een ander bedrijf viel af omdat het van Morningstar's aandelenanalisten een 'extreme uncertainty' rating heeft ontvangen, ofwel er heerst een grote mate van onzekerheid rond het bedrijf en dat vraagt om een grotere veiligheidsmarge.

De Europese aandelenbeurzen waren afgelopen maand stabiel. De FTSE 100 steeg 2,69%, terwijl het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt noteert tegen 109% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen.

De sector gezondheidszorg is onveranderd de sector met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren technologie en communicatie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Twee bedrijven verdwenen van de lijst omdat er in hun sector alternatieven met een gunstigere koers/Fair Value ratio voorhanden waren. In de sector grondstoffen maakte Givaudan plaats voor HeidelbergCement. De sector defensieve consumentengoederen wisselde Unilever in voor Imperial Brands.

In de sector communicatiediensten werden Millicom International Cellular en SFR Group vervangen door BT Group en Liberty Global.

Bij gezondheidszorg gaat GlaxoSmithKline eruit ten gunste van Novartis. In de energiesector wisselt Petrofac van plek met TechnipFMC. Bij technologie valt Mobileye af en daar zien we Criteo voor terug. Bij industrie verdwijnt Zodiac Aerospace en in ruil daarvoor verschijnt GEA Group.

Er komt in de financiële sector één naam bij: Julius Baer Gruppe.

Zoals altijd lichten we twee namen nader toe; twee nieuwkomers die behoren tot de goedkoopste Europese aandelen van dit moment op basis van de koers/Fair Value verhouding en gecorrigeerd voor onzekerheid. Hieronder een toelichting op allebei:

ECPL 2017 06 GEA Group

GEA Group ontwikkelt en produceert machines en componenten voor fabrieken in de voedselverwerkende industrie. Morningstar-analist Denise Molina geeft het aandeel een Wide Moat rating vanwege de lange historie van innovaties en het marktleiderschap in een reeks productielijnen die breed worden toegepast in de voedselindustrie. Dat geeft het bedrijf een sterke positie om te profiteren van de toekomstige groei van deze industrie. Volgens de analist heeft het bedrijf ietwat onhandig geopereerd bij een recente reorganisatie en dat heeft het zicht vertroebeld op de aantrekkelijke waardering met het oog op de toekomst. 'Innovaties kunnen tegemoet komen aan de strenger wordende regels rond voedselveiligheid en stijgende vraag vanuit de groeiende wereldbevolking.'

ECPL 2017 06 Novartis

Novartis is volgens Morningstar-analist Damien Conover een ondergewaardeerd bedrijf in de farmaceutische industrie. 'Ondanks de druk die op de korte termijn is op het oncologie-middel Gleevec door concurrentie van generieke medicijnen, zal het bedrijf in 2018 weer terugkeren naar groei, verwacht de analist die ook aanstipt dat Novartis ondanks die concurrentiedruk 'in het afgelopen kwartaal 2% operationele omzetgroei wist te boeken en dat toont de kracht van de gediversifieerde productenportefeuille'. De analist hanteert een Wide Moat rating op Novartis en ziet in de resultaten over het afgelopen kwartaal ondersteuning voor die visie.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor juni:

Europe Core Pick List 2017 06 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen - mei 2017

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - mei 2017

- Sectoranalyse aandelen: Europese telecom

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings