Sterk presterend Philips nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd

Philips heeft een sterk vierde kwartaal 2017 geboekt. De omzet- en winstgroei in de kerndivisies was sterk en dat zal in 2018 doorzetten, verwacht Morningstar-analist Jeffrey Vonk. Hij vindt het aandeel Philips nog altijd ondergewaardeerd en daarmee een van de aantrekkelijkste large caps van dit moment.

Robert van den Oever 30 januari, 2018 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2017 uitstekende resultaten geboekt met hoger dan verwachte groei van de omzet en de winstmarges, stelt Morningstar-aandelenanalist Jeffrey Vonk.

De omzetgroei van 5% tot 5,3 miljard euro in het vierde kwartaal was te danken aan solide groei bij de belangrijke kerndivisies Persoonlijke Verzorging van 6% en Diagnose & Behandeling met eveneens 6%. In beide markten heeft Philips sterke marktposities en een goed productenaanbod, aldus de analist.

De operationele marge steeg van 15,3% naar 16,7% en tezamen met de beheersing van het werkkapitaal stuwde dat de operationele kasstroom op van 759 miljoen euro naar 1,2 miljard euro.

Groei zet door in 2018
Deze trend van verbetering zal in 2018 doorzetten, verwacht Vonk en hij rekent op een omzetgroei van 5% voor dit jaar. Die groei wordt gevoed door een vernieuwde productenportfolio van Diagnose & Behandeling die meer gericht is op efficiencyverbetering en het verzamelen en delen van data.

Ook streeft Philips naar een groter deel terugkerende omzet uit onderhoudscontracten, softwarelicenties en abonnementsvormen die een stabiele omzet- en kasstroom betekenen. De cijfers tonen aan dat die verschuiving ook echt gaande is: het aandeel terugkerende omzet steeg naar 30% vergeleken met 28% per eind 2016. Philips heeft zichzelf het doel gesteld om in 2021 uit tekomen op 35% en dat gaat volgens Vonk lukken.

Langjarige contracten
De positieve trend voor deze divisie is ook te zien aan de groei van de orderinname met 7%. In het vierde kwartaal sloot Philips meerdere langjarige contracten af, waaronder een 10-jarig contract met een kinderziekenhuis in Omaha. Ook een nieuw contract met het Duitse leger voor Philips' Lumify ultrasound als standaarduitrusting voor medisch legerpersoneel is belangrijk, zeker omdat het de thuismarkt van concurrent Siemens betreft.

Op basis van de kwartaalcijfers handhaaft analist Vonk zijn Narrow Moat rating en zijn Fair Value van 40 euro per aandeel Philips.

Volgens de analist is het aandeel Philips ondergewaardeerd. Wel verwacht hij dat de onderwaardering iets zal verminderen naarmate het gedeelte terugkerende omzet toeneemt en er meer producintroducties op medisch gebied plaatsvinden in de loop van 2018.

Een van de 'Best Ideas'
Alles bij elkaar is Philips volgens Vonk 'een van de aantrekkelijkste beleggingskansen' onder de aandelen die Morningstar volgt. Daarom is Philips momenteel een van Morningstars 'Best Ideas' op aandelengebied.

Eerder legde Jeffrey Vonk in een uitgebreid company report uit waarom Philips zo aantrekkelijk is. Lees het artikel daarover hier:

 

En bekijk de video die daar bij hoort hier:

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - januari

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen - januari

Luxe-goederen sector is overgewaardeerd door inprijzen toekomstige groei

- Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie

- Deze belangrijke stappen zette Amazon in 2017

Zo kan Royal Dutch Shell omgaan met een aanhoudend lage olieprijs

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten