Finalisten Pan-Europan Morningstar Awards in de categorie Outstanding Investment House

Morningstar reikt binnenkort de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 uit. We bekijken de finalisten in ieder van de drie categorieën uitgebreider met een toelichting op hun track record. Na de ervaren fondsbeheerders en de aanstormende jonge talenten kijken we deze keer naar de categorie voor de fondshuizen, ofwel Outstanding Investment House. Daar is een Nederlandse finalist bij: Kempen.

Robert van den Oever 13 november, 2019 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar reikt dit jaar voor het eerst de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence uit. Deze Awards bekronen de deskundigheid van fondsmanagers, aanstormend beleggingstalent en fondshuizen die hebben laten zien dat ze over uitstekende beleggingsvaardigheden beschikken. Ze onderscheiden zich door uitstekende beleggingsrendementen over de lange termijn en hebben de moed om eigen, tegendraadse keuzes te maken waar hun eindbeleggers van profiteren. Ook hebben ze bewezen dat ze hun belangen op één lijn hebben staan met die van hun eindbeleggers.

De Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence kennen drie categorieën: Outstanding Portfolio Manager, Rising Talent en Outstanding Investment House.

Voor de beste fondshuizen hebben de Morningstar-fondsanalisten vermogensbeheerders genomineerd die sterke langetermijnresultaten voor beleggers hebben behaald en een bewezen staat van dienst hebben. Om in aanmerking te komen, moet een fondshuis een Morningstar Parent-rating van Positief hebben en de fondsen moeten gedistribueerd worden in ten minste twee Europese landen. Dit zijn de drie fondshuizen die zich onderscheiden van hun concurrenten:

 

 

Kempen logo 2019 308x94

Kempen Capital Management is een voorbeeld van een vermogensbeheerder van hoge kwaliteit. KCM is de vermogensbeheerdochter van Kempen & Co, die op haar beurt een volledige dochteronderneming is van Van Lanschot Kempen NV. Wij zijn van mening dat KCM strategieën uitvoert die goed passen bij haar bewezen expertise en dat het bedrijf uitstekend de belangen van zijn eindbeleggers behartigt.

KCM is gespecialiseerd in verschillende niches waarvoor het sterke proposities biedt. De fondsen op het gebied van hoog dividend, euro credit en Nederlandse aandelen behoren naar onze mening tot de beste keuzes die beschikbaar zijn voor beleggers. Door nieuwe varianten van beproefde strategieën te lanceren, probeert het bedrijf zijn expertise te benutten om zijn positie te verstevigen, maar het heeft ook specialistische middelen verworven in alternatieve investeringen om zijn fondsenassortiment te verbreden.

Het bedrijf heeft in het verleden te maken gehad met problemen van de prestaties van de fondsen en met personeel verloop bij de vastgoed- en Europese small-capstrategieën, maar het heeft de teams en processen adequaat geherstructureerd. Dit heeft vruchten afgeworpen bij de vastgoedfondsen, maar de effectiviteit ervan voor de Europese small-capstrategie is nog steeds niet bewezen. We vinden dat KCM getalenteerde investeerders heeft weten aan te trekken en behouden, en we hebben verschillende teams hoog in het vaandel staan.

De meeste portefeuillebeheerders zijn ook persoonlijk belegd in de fondsen die zij beheren, en een deel van hun variabele beloning kan worden belegd in een pool van KCM-fondsen. Hoewel de variabele beloning discretionair is, omvat deze wel maatstaven voor de drie- en vijfjarenprestaties. Dat brengt de belangen van portefeuillebeheerders op één lijn brengen met die van hun eindbeleggers. Het bedrijf brengt redelijke kosten in rekening en deelt tot op zekere hoogte schaalvoordelen met beleggers. Het capaciteitsbeheer is exemplarisch, wat het rentmeesterschap onderstreept.

 

T Rowe Price logo 308x78

T. Rowe Price is een best-in-class vermogensbeheerder. Het succes van het bedrijf is geworteld in zijn fundamentele benadering van actief management en een diepgaande analistenteam. Beleggers profiteren van de over het algemeen lange dienstverbanden van managers bij het bedrijf, goed geplande opvolging van beheerders, redelijke kosten en aandacht voor capaciteit.

Veel topmanagers, waaronder CEO Bill Stromberg, zijn voortgekomen uit het analistenteam en dat helpt om de focus op investeerders voorop te houden, zelfs terwijl het bedrijf zijn distributienetwerk buiten de Verenigde Staten uitbreidt en zijn technologische middelen versterkt. De beleggingskant heeft ook middelen ontvangen. Het multi-asset team is in omvang gegroeid, wat het belang ervan voor de toekomst van het bedrijf weerspiegelt.

Ondanks tegenwind voor actieve managers, blijft T. Rowe een krachtpatser voor Amerikaanse en internationale aandelen. Vastrentende waarden is een gebied om in de gaten te houden. Verschillende managers met een lange staat van dienst zijn onlangs met pensioen gegaan of zullen dit binnenkort doen. Een goede opvolgingsplanning heeft de overgangen soepel doen verlopen, maar het bedrijf moet ervoor zorgen dat de bezetting voldoende ervaring blijft houden.

Terwijl high-yield en overheidsobligaties lichtpuntjes blijven, heeft het obligatieteam nog geen langdurig succes geboekt bij het overstijgen van zijn conservatieve bottom-up benadering van sommige kernstrategieën. Bovendien zijn de verkenningen van het fondshuis op het gebied van alternatives nog onbewezen. Over het algemeen behoudt T. Rowe Price echter de verstandige en op beleggers gerichte cultuur die het succes ervan al lange tijd heeft bepaald.

 

Unigestion logo 2019 313x54

Unigestion is een onafhankelijke vermogensbeheerder die gedeeltelijk in handen is van zijn werknemers en zijn hoofdkantoor heeft in Genève. Het bedrijf beheert private equity, alternatives, multi-asset en aandelenfondsen, waarbij deze laatste goed zijn voor de helft van het beheerd vermogen. Unigestion heeft de afgelopen jaren geprobeerd de vermogensbasis te diversifiëren, maar het is trouw gebleven aan zijn waarden.

Het bedrijf heeft een sterke beleggingscultuur die is opgebouwd rond een robuust risicobeheerproces dat wordt toegepast in al zijn open-end fondsen. De aandelenfondsen zijn op de lange termijn bijzonder succesvol geweest. We waarderen ook dat het beleggingsteam regelmatig is versterkt naarmate nieuwe strategieën werden gelanceerd.

Helaas was er in de afgelopen jaren sprake van enig verloop in het aandelenteam naarmate het team groeide. De impact op de fondsen is beperkt, gezien de nadruk op samenwerking, waardoor het sleutelpersoon-risico aanzienlijk wordt verminderd. Uit recente aanwinsten blijkt dat Unigestion nog steeds in staat is om talent aan te trekken.

Een andere positieve factor is de beloningsstructuur, die helpt om de belangen van het team op één lijn te brengen met die van eindbeleggers. Alle portefeuillebeheerders en analisten hebben een deel van hun bonus drie jaar vastgezet in aandelen van het fonds. Desalniettemin zijn we van mening dat de bonusstructuur verder kan worden verbeterd door de gemeten periode te verlengen tot boven de drie jaar.

Tot slot waarderen we dat capaciteit zorgvuldig wordt behandeld. Voor elke strategie wordt al bij lancering een maximale grootte bepaald. Die wordt meegedeeld aan klanten en regelmatig herzien. We zien zelden zo’n niveau van transparantie. 

 

Uitreiking op 14 november
De uitreiking van de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 zal plaatsvinden tijdens de Morningstar Investment Conference in Parijs op 14 november aanstaande.

Awards 2019 banner 600x225 uitsnede

Alle finalisten
De finalisten in de andere twee categorieën vindt u hier:

- Finalisten in de categorie Outstanding Portfolio Manager

- Finalisten in de categorie Rising Talent

 

En hier vindt u alle finalisten voor de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence 2019 in één oogopslag bij elkaar in een handig overzicht:

 

Methodologie
Om in aanmerking te kunnen komen voor deze Award moeten fondsbeheerders een of meer strategieën onder hun beheer hebben die verkrijgbaar zijn in ten minste twee Europese landen en die fondsen moeten een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze hebben.

Voor de Rising Talent categorie komen veelbelovende nieuwe beheerders in aanmerking als ze co-beheerder zijn op een strategie die verkrijgbaar is in ten minste twee Europese landen en een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze heeft, of als ze deel uitmaken van een fonds dat op de Morningstar Prospects lijst prijkt. Voor deze kandidaten geldt ook dat ze niet langer dan vijf jaar op hun huidige strategie mogen zitten, maar in die korte periode wel exceptionele resultaten moeten hebben geboekt.

Voor de fondshuizen die in aanmerking komen, geldt dat ze actieve distributie hebben in ten minste twee Europese landen en dat de beoordeling door Morningstar's fondsanalisten op hun Parent rating Positief moet zijn. Ook moeten ze sterke lange-termijn rendementen voor hun eindbeleggers hebben geboekt en hebben bewezen dat ze de belangen van die eindbeleggers boven hun eigen belangen stellen.

De volledige methodologie achter de selectie van finalisten en winnaars van deze Awards vindt u hier:

 

 

Awards 2019 banner 600x225

 

Lees meer:

Winnaars Morningstar Awards Nederland 2019

Finalisten Morningstar Awards Nederland 2019

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten