Inzicht in Total Cost of Ownership

De oproep van AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren voor  meer kosteninzicht bij beleggen is een goed idee, maar er schuilt ook een gevaar in.

San Lie 03 december, 2012 | 10:38

Het was te verwachten. Nadat Theodor Kockelkoren, bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit voorjaar tijdens de Morningstar Awards aankondigde dat hij graag een nieuwe maatstaf zou zien voor de kosten die samenhangen met beleggen, stuurde de toezichthouder vorige week vrijdag (op de Dag van de Belegger, hoe toepasselijk!) een persbericht de wereld in met daarin de oproep aan de financiële sector om de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) te introduceren.

Dit ene getal zou alle kosten waar u als belegger mee te maken krijgt, moeten weergeven: zowel de kosten die uw dienstverlener in rekening brengt voor de verleende diensten, alsook de kosten van de onderliggende producten waarin belegd wordt. Het totaalplaatje van deze kosten is op dit moment voor een particuliere belegger moeilijk in kaart te brengen.

Ik vind het in de kern een goed idee. Het is weer een stap verder naar meer transparantie en welk rationeel persoon kan daar op tegen zijn? Met een dergelijk getal kunt u precies zien wat beleggen u kost bij partij A versus partij B. En u kunt ook zien welk prijskaartje aan welke vorm van dienstverlening hangt. Zo ziet u al snel het verschil in kosten tussen totaal verschillende bedieningsconcepten als vermogensbeheer en execution-only.

In de simpelheid van het ene getal zit hem echter ook het gevaar. Kostenbewust als wij allen zijn, kiezen we straks mogelijk allemaal de goedkoopste optie, zijnde de doe-het-zelf versie. Maar hoe wenselijk is dat? Heeft u echt voldoende kennis van zaken, tijd en zin om uw beleggingsportefeuille zelf te beheren, of kunt u dat beter aan een professional over laten? In dat opzicht ben ik groot voorstander van het inzichtelijk maken van de onderliggende kosten die onderdeel uitmaken van de TCO. Zitten de kosten in het onderliggende product, of bevinden ze zich vooral bij de dienstverlener?


Deze column verscheen eerder in De Telegraaf.

Lees ook
Total Cost of Ownership bij beleggingsfondsen makkelijker gezegd dan gedaan

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux