Genomineerde aandelenfondsen Morningstar Awards 2013

MFS domineert de categorie 'aandelen wereldwijd' en First State heerst bij 'aandelen emerging markets'. Nederlandse fondshuizen doen in de grote aandelencategorieën niet mee.

Maarten van der Pas 11 februari, 2013 | 5:05
Facebook Twitter LinkedIn

Er zijn drie opvallende trends bij de genomineerde beleggingsfondsen in de grote aandelencategorieën. Ten eerste is er aantal fondsen -van MFS, Vontobel, Aberdeen, First State en Franklin Templeton- dat voor het tweede jaar op rij tot de selectie behoort. "Ik vind dat een goed teken", licht San Lie, head of research bij Morningstar Benelux, toe. "Daaruit blijkt dat deze fondsen geen eendagsvliegen zijn."

Een tweede trend is dat er opmerkelijk weinig Nederlandse fondsen tussen staan. Lie: "Bij Europese, Amerikaanse of wereldwijde aandelen en aandelen uit opkomende markten kunnen Nederlandse fondshuizen niet meekomen. Dat blijkt wel uit het gegeven dat er maar één Nederlands aandelenfonds onze hoogste rating 'Gold' heeft. Hier speelt ook de wet van de grote getallen. In grotere landen is het aanbod van aandelenfondsen groter en is de vijver met talentvolle stock-pickers ook groter. Daarmee dringen buitenlandse fondsen eerder door tot de genomineerden."

Ten derde staan er in de categorie 'aandelen Verenigde Staten large cap' twee ETFs tussen de genomineerde fondsen. Waarom wel in deze categorie en niet in andere waar het alleen om actief beheerde beleggingsfondsen gaat. "In deze categorie liggen de scores dicht bij elkaar en de ETFs worden op de voet gevolgd door actieve fondsen die net buiten de top drie vallen", verklaart Lie. "Het is niet te zeggen dat ETFs het bij Amerikaanse aandelen per se beter doen dan actieve fondsen. Daarbij is het ETF van Powershares geen klassieke indextracker en eigenlijk een semi-passief fonds. Het maakt zijn eigen index."

Hieronder staan per aandelencategorie de genomineerde beleggingsfondsen in alfabetische volgorde. Er is een korte toelichting op de uitverkoren fondsen.

Add Value Fund
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Managers: Willem Burgers, Hilco Wiersma
Fondshuis: Keijser Capital Asset Management
Naar rendement en analyse Add Value Fund

Delta Lloyd Nederland Fonds
Analyst Rating: -
Morningstar Rating: ***
Managers: Charles de Kock, Stefan Verkroost
Fondshuis: Delta Lloyd Asset Management
Naar rendement en analyse Delta Lloyd Nederland Fonds >

Kempen Orange
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Managers: Joop Witteveen, Peter Beijers, Michiel van Dijk, Jan Willem Berghuis
Fondshuis: Kempen Capital Management
Naar rendement en analyse Kempen Orange Fund >


Morningstar: "Add Value Fund is recent toegevoegd aan de lijst beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating. Het fonds heeft een geconcentreerde portefeuille small en mid cap aandelen en is daardoor niet zonder risico. De historische rendementen zijn uitstekend, vandaar de vijf sterren.
Het fonds van Delta Lloyd focust op Nederlandse large cap aandelen en volgt in grove lijnen de AEX. De kosten voor beleggers zijn laag.
Kempen Orange doorzoekt de Nederlandse small caps intensief en geeft de voorkeur aan stabiele groeiers."


Comgest Growth Europe
Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Managers: Arnaud Cosserat, Franz Weiss, Laurent Dobler
Fondshuis: Comgest Asset Management
Naar rendement en analyse Comgest Growth Europe Acc >

MFS Meridian European Research
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Managers: Gabrielle Gourgey
Fondshuis: MFS Investment Management
Naar rendement en analyse MFS Meridian European Research A1 USD 1 >

Schroder ISF European Special Situations
Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Managers: Leon Howard-Spink
Fondshuis: Schroder Investment Management
Naar rendement en analyse Schroder ISF European Special Situations A >


Morningstar: "Laurent Dobler en Arnaud Cosserat van Comgest Growth Europe werden vorig jaar verkozen tot Morningstar European Fund Manager of The Year. Ze leiden een stabiel team achter een fonds met een geconcentreerde portefeuille die is gericht op kwaliteitsnamen.
Het rendement van MFS Meridian European Research bevindt zich vier van de vijf afgelopen jaren in het topkwartiel van de categorie. het fonds heeft een sterke focus op bottom-up aandelenonderzoek.

Leon Howard-Spink is sinds 2006 zeer succesvol met Schroder ISF European Special Situations. Bezoeken aan ondernemingen zijn een integraal onderdeel van het beleggingsproces en er is veel aandacht voor neerwaarts risico."
Franklin European Growth
Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Managers: Michael Clements, Claire Manson
Fondshuis: Franklin Templeton Investments
Naar rendement en analyse Franklin European Growth A Acc € >

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid