Actief beheer is nog springlevend

De Morningstar Awards zijn weer uitgereikt. Een snelle conclusie: ETFs kwamen dit jaar niet in aanmerking voor een onderscheiding. Een aantal fondshuizen doet het jaar in jaar uit goed en sommige winnaars zijn onbekend, maar niet onbemind.

San Lie 04 april, 2013 | 22:14
Facebook Twitter LinkedIn

Na eerder in België (20 maart) en Luxemburg (21 maart) de Morningstar Awards voor de beste beleggingsfondsen uitgereikt te hebben, was vanavond Nederland aan de beurt. In de Beurs van Berlage werden vijftien zogenaamde Category Awards en vijf Fund House Awards uitgereikt.

Terugkijkend op het Award-seizoen, kan ik zeggen dat alle drie de evenementen feestelijke happenings waren. Dat kan ook niet anders na een jaar waarin vrijwel alle financiële markten het goed deden en veel fondsmanagers goede prestaties neerzetten.

Toch was er ook ingetogenheid. Heel wat anders dan de uitbundigheid die er voor 2008 en helemaal voor de internetbubble van 2000 was. En terecht! De hele financiele sector is door het stof gegaan en ligt nog steeds regelmatig onder vuur. Al gaat het volgens de Nederlandse toezichthouder AFM zeker wel de goede kant op: banken en verzekeraars stellen belang klant meer centraal.

Opvallend
Wat mij erg opviel, was dat het aantal genomineerde ETFs/trackers dit jaar heel beperkt was (vooral ten opzichte van vorig jaar). Actief management is dus nog zeker niet dood!

Daarnaast is er een aantal fondsaanbieders dat het jaar in jaar uit goed doet in bepaalde categorieën of juist marktbreed. Zo moet je voor een aandelenfonds in opkomende markten haast wel zeker bij First State en/of Aberdeen zijn. Al vinden wij Comgest, Robeco, SKAGEN en Vontobel ook goede spelers in deze markt/categorie).

Sommige fondshuizen zijn bij veel particuliere beleggers nog niet zo bekend. Neem MFS (voorheen bekend als Massachusetts Financial Services). Ik denk dat weinigen onder u ervan gehoord hebben. Toch is het met bijna 90 jaar één van de oudste fondshuizen ter wereld. MFS biedt een brede waaier aan fondsen, maar heeft ‘trendy’ producten grotendeels overgeslagen. Het management van dit fondshuis bestaat uit beleggingsveteranen en er heerst een team-georiënteerde cultuur. De omloopsnelheid onder het personeel is laag.

Waarschuwing
De winnaars (maar zeker ook genomineerden) van de Morningstar Awards zijn altijd het onderzoeken waard. Toch kan ik mijn waarschuwing niet genoeg herhalen: koop niet klakkeloos de Award-winnaars en/of de genomineerden. De Morningstar Awards worden uitgereikt aan dié fondsen die over het afgelopen jaar en de jaren daarvoor toegevoegde waarde aan u hebben geleverd in termen van rendement en risico. Die fondsen en beheerders willen we graag even in het zonnetje zetten, net zoals de Oscars worden uitgereikt aan de beste films over het afgelopen jaar.

Een Award is dan ook geenszins een aanbeveling om het fonds te kopen, maar het rechtvaardigt wel een nadere bestudering van het fonds van uw kant.


Lees ook:

Winnaars Morningstar Awards 2013 aandelenfondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 obligatiefondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 mixfondsen

Winnaars Morningstar Awards 2013 fondshuizen

Winnende beleggingsfondsen Morningstar Awards 2013 (per fondshuis)

Over de Morningstar Awards

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten