Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor september vier wisselingen. Net als in juli waren ook in augustus de koersbewegingen beperkt. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor september.

Robert van den Oever 17 september, 2018 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor september verwelkomt vier nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de vier aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 104% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen. Een maand eerder was dat 106%.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets goedkoper is geworden. Er ging gemiddeld 140 basispunten vanaf. In augustus was nog sprake van een gemiddelde stijging met 156 basispunten.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door industrie en communicatiediensten.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Vier afvallers
De lijst voor september kent vier afvallers, waarbij koersstijgingen in de afgelopen maand de reden zijn om voor alternatieven te kiezen die nu relatief goedkoper zijn. Het aandeel Nordea Bank, dat een Narrow Moat rating heeft, boekte een koersstijging van 5% in augustus. Hoewel het aandeel desondanks nog altijd ondergewaardeerd is, zijn andere aandelen in de sector nu verhoudingsgewijs aantrekkelijker gewaardeerd geworden.

Ook Naturgy Energy is van de lijst afgevallen omdat andere aandelen in het coverage universum aantrekkelijker zijn geworden. Morningstar-analist Tancrede Fulop handhaaft zijn Fair Value calculatie en de aandelenkoers heeft niet echt bewogen, zodat het aandeel nu fair gewaardeerd is.

Verder vallen ook de aandelen WPP en Convatec Group van de lijst af.

Vier nieuwkomers
De vier nieuwkomers zijn Basf, KBC Group, Sanofi en Industria De Diseno Textil. In het bijzonder KBC Group en Industria De Diseno Textil behoren tot de goedkoopste Europese namen; ze noteren tegen een korting van zo'n 15% ten opzichte van hun Fair Value. We lichten beide nader toe:

ECPL 2018 09 Inditex

Industria De Diseno Textil, beter bekend als Inditex, heeft een Narrow Moat rating. Het multi-merken modebedrijf voert Zara als belangrijkste merk en dat brengt 65% van de groepsomzet en 70% van de winst binnen. Andere merken van de groep zijn Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterque en Zara Home. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 7.000 winkels, waarvan ruim 2.000 onder het Zara-merk.

Het aandeel komt op de lijst na een koersdaling van 10%, terwijl Morningstar-analist Jelena Sokolova haar Fair Value calculatie handhaaft. Sokolova is van mening dat het businessmodel van Inditex goed bestand is tegen de concurrentie vanwege de gecentraliseerde aansturing, snelle reactie op trends en de schaalgrootte.

Elke winkel wordt tweemaal per week bevoorraad en winkels hoeven nooit langer dan 48 uur op nieuwe spullen te wachten. Die snelle reactietijd zorgt ervoor dat de collecties in de winkels beter aansluiten bij trends en dat - meer dan bij de concurrentie - de kleding tegen de volle prijs kan worden verkocht. Samen met de kostenvoordelen door de schaalgrootte vindt analist Sokolova dit reden genoeg voor een Narrow Moat rating.

ECPL 2018 09 KBC

KBC Group is de op een na grootste bank van België en krijgt een Narrow Moat rating door de verwevenheid van bancaire en verzekeringsdiensten in de groep. Het gemak van beide onder één dak werpt een drempel op voor klanten om over te stappen. De mogelijkheid om klanten beide typen diensten te verkopen biedt belangrijke synergievoordelen en het spreidt het risico voor het bedrijf zelf.

Een koersdaling afgelopen maand heeft het aandeel KBC goedkoper gemaakt en aantrekkelijker dan andere aandelen, zodat het deze maand binnenkomt op de Europe Core Pick List. 

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor september:

Europe Core Pick List 2018 09 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Blue-chip aandelen blijven favoriet bij Ultimate Stock Pickers

- Zo staat het bankenduo ABN Amro en ING ervoor

- Is het tijd om uit Amerikaanse aandelen te stappen?

- Zoveel is Uber waard en dit zijn de groeiperspectieven

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten